wtorek, 10 stycznia 2012

cevapcici

Z nowym rokiem nowe wspólne gotowanie. Tym razem temat podała Kasia. Wspólnie gotowały: Ja, Kasia, i Iza.

Cevapcici
  • 500g mielonego mięsa wołowego (ja dałam wołowo-wieprzowe)
  • 3 łyżki ostrego ajwaru
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 szalotka
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki soli
Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce wyrobić mięso ze wszystkimi dodatkami. Odstawić na kilka godzin żeby smaki się przegryzły. Uformować podłużne kotleciki ok 10 cm długości. Smażyć na patelni grillowej do zrumienienia no i żeby nie były surowe.
Podałam z sałatką z pomidora, zielonego ogórka, czerwonej cebuli i fety oraz z sosem czosnkowo-ziołowym i ajwarem w łyżeczkach.

17 komentarzy:

  1. Ładnie zgrillowane i pięknie podane! Cieszę się, że smakowało, do następnego wirtualnego gotowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wyglądają, a sądząc po składnikach - świetnie przyprawione. Fajnie z tym ajwarem i sosem w łyżeczkach! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie mielone to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pyszne danko - wiem bo przecież też robiłam :) dzięki za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie się prezentują:), szkoda, że nie dałam rady:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Asia, nic straconego, w najbliższym czasie zakasuj rękawki i do dzieła!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyxha, robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ojeej:) jakie musza być pyszne!
    też chcę wspólnie gotować!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają znakomicie i pysznie...

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne danie, a jak profesjonalnie przygotowane

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziewczyny - były bardzo dobre, polecam do przetestowania.

    OdpowiedzUsuń
  12. To już postanowione, robię te kotleciki jutro na obiad :)) Nie mogę się doczekać :) Co prawda nie mam patelni grillowej, ale jak zrobię na zwykłej to chyba nie będzie aż tak źle, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  13. Paulina - nie będzie źle :) możesz tez upiec

    OdpowiedzUsuń
  14. Spróbuję i jutro dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Paulina - czekam na relację :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Boskie wyszły! Usmażyliśmy je z mężem na grillu i podałam je z sosem tzatziki i pieczonymi ziemniaczkami w przyprawach. Niebo w gębie! Dzięki za przepis.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.