środa, 11 stycznia 2012

conchiglioni z bakłażanem, cukinią i porem

Dawno nie było muszli. Przez okres świąteczno-noworoczny gotowanie było zupełnie inne, ale teraz czas na "normalność" w mojej kuchni i sprawdzone metody.

Conchiglioni z bakłażanem, cukinią i porem
  • 40 sztuk muszli
  • 2 pory - biała część
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 150ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • 2 łyżki śmietany
  • świeży tymianek
  • świeża bazylia
  • kulka mozzarelli
  • sól
  • masło
W dużym rondlu rozpuścić masło. Pora pokroić na półplasterki i poddusić na maśle. Bakłażana i cukinie pokroić w większą kostkę i dorzucić do porów. Dusić razem ok 10 minut. Dolać przecier pomidorowy i śmietanę, doprawić solą i dużą ilością tymianku i bazylii. Muszle podgotować, przelać zimną wodą, napełnić farszem i na wierzchu położyć po troszku mozzarelli. Piekłam 20 minut w 180 stopniach.

11 komentarzy:

  1. Twoje muszelki jak zawsze śliczne i smakowite!M.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, muszę znów zrobić, ale pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ja lubię tą Twoją 'normalność' w kuchni!:) Pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. ojj muszle są niesamowite! i za każdym razem kuszą bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne połączenie smaków, mogę chociaż jedno... ?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aga - możesz nawet kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nalatałam się ostatnio po sklepach za muszlami, znalazłam tylko w jednym a i tak nie kupiłam bo część była połamana a płacić kilkanaście zł za 500 g pokruszonego makaronu to ja nie będę :) ale nie tracę nadziei, że trafię na porządne

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno u mnie nie było bakłażana. Zapas muszli mam przygotowany, a do weekendu i bakłażan się znajdzie. Wykorzystam ten przepis na weekendowym spotkaniu ze znajomymi.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy wkład do muszli szczerze przyznam:) I chyba nawet nie mam jeszcze żadnych u siebie na blogu... czas to zmienić;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wyglądają muszelki, nabrałam na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Farsz rewelacyjny, bakłażan i cukinia - znany duet, ale w tercecie z porem - bardzo fajne!!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.