To ciasto, które zostało pochłonięte w Dzień Babci i Dziadka (świętujemy jendodniowo tak samo jak dzień mamy i taty), przy dużym udziale tychże Dziadków a moich rodziców.
Ciasto czekoladowe bez mąki Sophie Dahl
Ciasto czekoladowe bez mąki Sophie Dahl
- 300g czekolady
- 225g drobnego cukru
- 180ml wrzątku
- 225g solonego masła
- 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- 1 łyżka esencji waniliowej
Z białek ubić sztywną pianę. Czekoladę i cukier zmiksować na proszek. Przełożyć do miski dodać wrzątek, masło, esencję waniliową i żółtka. Całość wymieszać, dodać pianę i ponownie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec 45-55 minut w 180 stopniach (160 dla termoobiegu). Ciasto opada, po wyjęciu i ostudzeniu wstawić do lodówki do mocnego schłodzenia lub podawać przestygnięte, wtedy ciasto jest maziste - często wycieka czekolada. Na wierzchu położyłam bitą śmietanę i pestki granatu.
ale cudo! czekolada, śmietana, granat - wszystko lubię :) pyyyycha!
OdpowiedzUsuńmmm obłęd!
OdpowiedzUsuńPiękne, uwielbiam takie ciasta;)
OdpowiedzUsuńniebiansko pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWszystkie komentarze powyżej to święta prawda! Ciasto pyszne, a granaty - babci ulubione...Cudo!!! M.
OdpowiedzUsuń