sobota, 28 stycznia 2012

ciasto czekoladowe bez mąki z bitą śmietaną i granatem

To ciasto, które zostało pochłonięte w Dzień Babci i Dziadka (świętujemy jendodniowo tak samo jak dzień mamy i taty), przy dużym udziale tychże Dziadków a moich rodziców.

Ciasto czekoladowe bez mąki Sophie Dahl
  • 300g czekolady
  • 225g drobnego cukru
  • 180ml wrzątku
  • 225g solonego masła
  • 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 łyżka esencji waniliowej
Z białek ubić sztywną pianę. Czekoladę i cukier zmiksować na proszek. Przełożyć do miski dodać wrzątek, masło, esencję waniliową i żółtka. Całość wymieszać, dodać pianę i ponownie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec 45-55 minut w 180 stopniach (160 dla termoobiegu). Ciasto opada, po wyjęciu i ostudzeniu wstawić do lodówki do mocnego schłodzenia lub podawać przestygnięte, wtedy ciasto jest maziste - często wycieka czekolada. Na wierzchu położyłam bitą śmietanę i pestki granatu.

6 komentarzy:

  1. ale cudo! czekolada, śmietana, granat - wszystko lubię :) pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, uwielbiam takie ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  3. niebiansko pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie komentarze powyżej to święta prawda! Ciasto pyszne, a granaty - babci ulubione...Cudo!!! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.