sobota, 11 lutego 2012

klasyczna szarlotka

Kasia zaproponowała wspólną szarlotkę. Czemu nie, ciasto na weekend się przyda, a szarlotka jest dobra na wszystko :)

Klasyczna szarlotka
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Kasia
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • 2kg jabłek startych na tartce (szara reneta)
  • cukier i cynamon do smaku
  • 1 łyżka żelfixu
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, jajek i miękkiej margaryny zagnieść ciasto. Uformować w dwie kulki - jedną trochę większą od drugiej i włożyć do lodówki na godzinkę. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z cukrem, cynamonem, żelfixem i bułką tartą (wchłonie wilgoć). Tortownicę wyłożyć papierem albo wysmarować wylepić ciastem lub wyłożyć rozwałkowanym. Wyłożyć jabłka i przykryć drugą warstwą rozwałkowanego ciasta albo startą na tarce kruszonką. Piekłam 40 minut w 180 stopniach.

Za wspólne pieczenie szarlotki dziękuję: Kasi, Ewie, Paulinie, Izie, Kasi, Ewie, Eli i Justynie-Kokoshai naszej durszlakowej ale bezblogowej koleżance.

14 komentarzy:

  1. fajna szarlotka - taka normalna, bez żadnych udziwnień co bardzo ucieszyło mojego męża a i mnie bardzo smakuje. Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka .) Chetnie zrobie ja ponownie :) Twoaj wyglada bardzo Szarlotkowo :) Tak naprawde klasyczna szarlotka! Dziekuje za zabawe i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie szarlotki. Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłaś taką jaka powinna być w oryginale ,jest cudna:)Dziękuję ,że dołączyłaś do nas:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie ją zrobiłaś! Bardzo dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wyszła. :)
    Kiedyś jak w ogrodzie miałam kilka jabłonek to co tydzień piekłam taką szarlotkę. Patrz na Twoje ciasto uświadomiłam sobie, że od paru lat nie robiłam takiej prostej tradycyjnej szarlotki.

    OdpowiedzUsuń
  7. U Ciebie wreszcie wygląda klasycznie, grecko-rzymsko wręcz! ;) A ja już się zasadzam na Twoją tatrzańską... ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ten klasyczny profil ;P
      a tatrzańską zrób koniecznie

      Usuń
  8. ale wygląda! piękna.
    podoba mi się ujęcie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za wspólne pieczenie. Wygląda bardzo dostojnie i kusi niesamowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Poproszę taką częściej! Pyszna! Fajnie, że na taką szarlotkę się umówiłyście - M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.