poniedziałek, 13 lutego 2012

nadziewane pieczarki

Opcja na bardzo szybką, smaczną i kolorową przekąskę, kolację albo przystawkę.

Nadziewane pieczarki
  • 8 większych pieczarek
  • 1 por
  • garść czarnych oliwek
  • 4-6 suszonych pomidorów w oliwie
  • tarty żółty ser
  • przyprawy
  • olej
Pieczarki oczyścić i pozbawić nóżki z falbanką. Pora pokroić na półplasterki i poddusić na oliwie od pomidorów, następnie dodać oliwki i pokrojone pomidory i razem chwilę przesmażyć. Doprawić do smaku - ja dałam troszkę soli i zioła prowansalskie. Farsz przełożyć do pieczarek - "z górką", posypać serem, polać olejem i zapiekać około 30 minut w 180 stopniach.

8 komentarzy:

  1. oj, pieczareczki to ja bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczarki w towarzystwie suszonych pomidorów...pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. O pycha, jeszcze nigdy nie robiłam takich pieczarek a sądzę, że bardzo by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba się skuszę, pysznie wyglądają, zawsze mi jakiś pomysł podrzucisz, M.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam je, ale nie robiłam od tak dawna..
    och, nie dobrze, nie dobrze!
    jak dostane pieczarki dośc wielkie, na pewno zabiorę
    się za nadziewanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo dodatek pomidorów jest zdecydowanie wart wypróbowania!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a czy można je podawac na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że są jadalne że tak powiem, ale nigdy całkiem zimnych nie jadłam. Na pewno zdecydowanie na ciepło są lepsze. Można wcześniej przygotować farsz, nadziać pieczarki i upiec przed podaniem lub przynajmniej je podgrzać.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.