Może skusicie się na weekendowe śniadanko, troszkę może bardziej pracochłonne ale smakiem wynagradzające te 10 minut mniej snu :)
Placuszki z serka ricotta
Placuszki z serka ricotta
- 250g serka ricotta
- 100g mąki pszennej
- 125ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- sok z pół limonki
W misce rozmieszać serek z mlekiem, olejem i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie mieszać na puszystą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i sok z limonki. Smażyć na suchej patelni po minucie z każdej strony. Podałam z płynnym miodem, truskawkami i słodką śmietanką.
Inspiracja: Lato w kuchni przez okrągły rok, Nigella Lawson
Inspiracja: Lato w kuchni przez okrągły rok, Nigella Lawson
poproszę kilka na śniadanie bo jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńale delikatne muszą być te placuszki :) Zjadłabym takie śniadanko :)
OdpowiedzUsuńSą lekkie jak puszek :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne, lekkie sniadanie:)
OdpowiedzUsuńO rany! Piękne są! Koniecznie muszę zrobić, może w niedzielę na śniadanko:) mniaaamm!
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygladaja tak delikatnie i smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają i na pewno są pyszne - mogą być też na kolacyjkę, nieprawdaż? M.
OdpowiedzUsuńA do czego ten olej z orzeszków ziemnych? do ciasta?
Usuńtak do ciasta, już poprawiłam
Usuń