niedziela, 19 lutego 2012

pomarańczowo-miodowa kaczka

Ostatnio miałam rozpaczliwą chęć na pieczoną kaczkę. Nie wiem czemu, ale strasznie trudno było ją kupić ale udało się. Cale szczęście, bo byłam umówiona z Izą na kaczkę na niedzielę. Każda z nas zrobiła swoją, wspólny był tylko ptak.

Pomarańczowo-miodowa kaczka
  • kaczka
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy (wyciśnięty albo Cappy cała pomarańcza)
  • 3 łyżki miodu
  • sól, pieprz, słodka papryka
Sos:
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego (wyciśnięty albo Cappy cała pomarańcza)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
Kaczkę oprószyć solą, pieprzem i papryką. Wymieszać miód z sokiem z pomarańczy i posmarować kaczkę glazurą. Wstawić do piekarnika na około 2h w temperaturze 180-200 stopni. Trzeba co jakiś czas przekręcać i odlewać wytopiony tłuszcz.
Wszystkie składniki sosu poza mąką wymieszać w rondelku i podgrzewać, na koniec dodać mąkę dla zagęszczenia. Podawać ciepły chociaż na zimno też fajny. Idealnie smakuje z drobiem, pieczenią a nawet do wędlin.


10 komentarzy:

  1. Kocham kaczkę, najlepiej smakuje na Święta :) Teraz i ja nabrałam ochotę na kaczuszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna musiała być Twoja kaczusia - zobacz, u mnie też pomarańcza się wtrąciła więc coś jednak więcej wspólnego niż sam ptak :D dzięki za wsparcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie zauważyłam pomarańczkę :) widać intuicyjnie łączymy kaczuchę z owocami :)

      Usuń
  3. Takie pyszności, a mnie nikt nie zaprosił do wspólnego popełnienia kaczki... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Poprawię się na przyszłość :) ale już nie smutaj :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tylko pozazdrościć obiadu! Kaczka cud-miód! i zapach pomarańczy... sos też fajny. M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, robię zawsze na Wielkanoc, może czas to zmienić... i upiec kaczuchę jeszcze przed;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...