Bardzo szybkie danie z rybki. Flet z dorsza, skropiony cytryną, oprószony solą morską i posypany posiekanym świeżym chilli, na koniec położone plasterki cytryny. Całość piekłam 20 minut w 180 stopniach. Rybka bardzo delikatna aromatyczna.
poniedziałek, 30 kwietnia 2012
sobota, 28 kwietnia 2012
jagodowy mrożony jogurt
Coś dla ochłody w słoneczne dni. Nie wymaga ani dużo pracy ani super umiejętności. Wystarczy trochę czasu.
Jagodowy mrożony jogurt
- duży kubeczek jogurtu greckiego
- spora garść borówek amerykańskich albo jagód
- cukier puder do smaku.
Jogurt borówki i cukier nalezy zmiksować. Przełozyć do pojemnika i zamrozić na 90 minut, co 30 minut należy wyjąć i ponownie zmiksować. Następnie zamrozić na minimum godzinę i jeść.
piątek, 27 kwietnia 2012
tarta ze szpinakiem i boczniakami
Ta
tarta powstała w sumie przypadkiem. Okazało się, że 300g szpinaku to
zdecydowanie za mało, żeby po obróbce termicznej najadła się nim
rodzinka. Trzeba było ratować obiad.
Tarta ze szpinakiem i boczniakami
ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
nadzienie:
- 300g świeżego szpinaku
- trójkącik sera lazur - blue
- trochę tartego grana padano
- 3 jajka
- 300g boczniaków
- sol, pieprz, gałka muszkatołowa
- masło
Ciasto
zagnieść i włożyć do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkować,
wyłożyć do natłuszczonej foremki, ponakłuwać widelcem i podpiec 20 minut
w 180 stopniach. Na maśle poddusić i podsmażyć pokrojone w paski
boczniak. W rondlu na maśle poddusić szpinak, dodać ser lazur, doprawić.
Na upieczony spód wysypać tarty ser grana padano, wyłożyć promieniście
boczniaki, przykryć szpinakiem i na wierzch wbić jajka. Zapiekłam do
ścięcia jajek około 15 minut w 200 stopniach.
czwartek, 26 kwietnia 2012
sałatka owocowa
Niby nic takiego, jedynie pokrojone owoce, wymieszane w kolorowych miseczkach, ale od razu zapachniało latem. W weekend słonko dopisało, niestety Bąbel jest zabąblowany - ospa przytargana z przedszkola, więc żadnych wycieczek, spacerów nie można było uskuteczniać. Został nam balkon i tam zrobiliśmy słoneczny piknik.
Sałatka owocowa
- banan
- gruszka
- 5 połówek brzoskwiń z puszki
- 6 plastrów ananasa z puszki
- zielone winogrona
- truskawki
Wszystko zostało pokrojone, wymieszane, można dodać trochę syropu od brzoskwiń ale nie ma konieczności. Pyszne, lekkie, letnie drugie śniadanko.
środa, 25 kwietnia 2012
spaghetti z mascarpone i szynką dojrzewającą
- 400ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- świeże oregano
- 120g mascarpone
- garść czarnych oliwek
- kilka plasterków szynki dojrzewającej
- sól, pieprz, cukier
- olej
- makaron
Cukinię pokroiłam w ćwierć plasterki i wrzuciłam na rozgrzany olej żeby
się poddusiła i podsmażyła, dorzuciłam przeciśnięty przez praskę
czosnek. Następnie zalałam przecierem pomidorowym i chwilę sobie
pyrczało, domieszałam serek i doprawiłam solą, świeżo mielonym pieprzem
i szczyptą cukru, dorzuciłam oliwki i cześć szynki dojrzewającej a na koniec świeże oregano. Pyrczało przez chwilę. Wymieszałam z makaronem, dorzuciłam resztę szynki. Sos był idealnie kremowy,
aromatyczny i pyszny.
wtorek, 24 kwietnia 2012
tortilla
Kolejna odsłona domowego fast foodu, pyszna, zdrowa i kolorowa tortilla.
Domowe tortille
Domowe tortille
- 250g mąki pszennej
- 150-160ml mocno ciepłego mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
- można dodać zioła
Mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodajemy mleko i oliwę i
zagniatamy elastyczne ciasto. W tym momencie można dodać zioła do ciasta
ale nie za dużo bo będą się przypalać. Możliwe że trzeba będzie trochę
podsypać mąki lub dodać odrobinę mleka, wszystko zależy od wilgotności i
typu mąki. Uformowaną kulkę zostawiamy na pół godzinki pod ściereczką.
Następnie dzielimy ciasto na osiem równych części, dajemy chwilkę
odpocząć i wałkujemy cieniuteńko placki. Smażymy na suchej, mocno
rozgrzanej patelni po dosłownie minutkę, aż pojawią się brązowiutkie
plamki. Tortille przykrywamy wilgotną ściereczką.
Zawartość tortilli
- pomidorki koktajlowe
- pierś kurczaka z słodkim sosie chilli z miodem - grillowana
- mix sałat
- zielony ogórek
- sos czosnkowy
poniedziałek, 23 kwietnia 2012
włoskie śniadanie
piątek, 20 kwietnia 2012
czekoladowe placuszki z mascarpone
Czekoladowe placuszki z mascarpone
- 100g serka mascarpone
- 150g mąki pszennej
- 75ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
W misce rozmieszać serek mascarpone z mlekiem, rozpuszczona czekoladą i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie mieszać na puszystą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Smażyć na suchej patelni po minucie z każdej strony. Podane zostały polane słodka śmietanką i tartą czekoladą.
czwartek, 19 kwietnia 2012
kurczak w sosie winno-śmietanowym z pieczarkami
Wariacja na temat kurczaka. Jakoś na pieczonego, grillowanego, w formie kotletów czy coś nie miałam ochoty, stanęło na kurczaku w sosie.
Kurczak w sosie winno-śmietanowym z pieczarkami.
Kurczak w sosie winno-śmietanowym z pieczarkami.
- 3 nieduże piersi z kurczaka
- 10 pieczarek
- 0,75 szklanki czerwonego wina
- 125g gęstej śmietany
- sól, pieprz
- masło, olej
Piersi pokroić w plastry. Pieczarki pokroić na ćwiartki bądź ósemki. Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju i wrzucić pieczarki aby się podsmażyły. Fileciki z kurczaka posolić i oprószyć pieprzem. Kiedy pieczarki są już złote można je zdjąć z patelni a na tym samym tłuszczu usmażyć fileciki. Pod koniec smażenia dodałam wino - zabarwiło kurczaka na kolor śliwkowy i tak sobie pyrczało aż wino lekko odparowało. Dodałam śmietanę wymieszałam, dodałam pieczarki i poczekałam aż na małym ogniu sos lekko zgęstnieje. Zjedliśmy z makaronem tagliatelle.
środa, 18 kwietnia 2012
tołpyga z porami i pomarańczowym pieprzem
Przepisów na rybki ciąg dalszy. Tym razem trafiło na tołpygę - nigdy wcześniej jej nie jadłam. To rybka z rodziny karpiowatych ale smak zupełnie niebłotnisty jak to bywa z poczciwym karpiem. Rybka delikatna, filet ma troszkę ości ale tylko w jednej "linii" i łatwe do wyjęcia.
Tołpyga z porami i pomarańczowym pieprzem
Tołpyga z porami i pomarańczowym pieprzem
- 2 filety z tołpygi po 150-200g
- sól
- pieprz pomarańczowy
- kilka plasterków cytryny
- odrobina oliwy
- 2 pory
- 0,5 szklanki różowego wina
- masło
poniedziałek, 16 kwietnia 2012
golonka z rozmarynem i cząbrem
Golonka z rozmarynem i cząbrem
- 1 kolonka wieprzowa tylna ok 750g
- świeży rozmaryn
- świeży cząber
- 1 większa cebula
- 05l piwa
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
piątek, 13 kwietnia 2012
jajka na włoską nutę
Kolejna wersja jajeczka, niekoniecznie na święta, równie dobra na niedzielne rodzinne śniadanko.
Jajka na włoską nutę
1. Z przekrojonych jajek wyjęłam żółtka. Wymieszałam je z odrobiną oliwy z pomidorów, łyżką majonezu i startym serem grana padano, doprawiłam do smaku. Wyłożyłam farsz na białka i dodałam czarne oliwki i kawałki suszonych pomidorów.
2. Z przekrojonych jajek wyjęłam żółtka. Wymieszałam je łyżką majonezu i kilkoma posiekanymi kaparami, doprawiłam solą i czerwonym pieprzem. Wyłożyłam farsz na białka, w każdą porcje wetknęłam zwinięty w rulonik kawałek szynki i kapara.
Jajka na włoską nutę
- 6 jajek na twardo
- 3 plasterki szynki parmeńskiej
- kapary
- czarne oliwki
- suszone pomidory w oliwie
- ser grana padano
- majonez
- sól, pieprz
1. Z przekrojonych jajek wyjęłam żółtka. Wymieszałam je z odrobiną oliwy z pomidorów, łyżką majonezu i startym serem grana padano, doprawiłam do smaku. Wyłożyłam farsz na białka i dodałam czarne oliwki i kawałki suszonych pomidorów.
2. Z przekrojonych jajek wyjęłam żółtka. Wymieszałam je łyżką majonezu i kilkoma posiekanymi kaparami, doprawiłam solą i czerwonym pieprzem. Wyłożyłam farsz na białka, w każdą porcje wetknęłam zwinięty w rulonik kawałek szynki i kapara.
czwartek, 12 kwietnia 2012
miodowy łosoś
Prosty i szybki przepis na pysznego pieczonego łososia.
Miodowy łosoś
Miodowy łosoś
- 2 dzwonka łososia
- 3 łyżki słodkiego sosu chilli
- 2 łyżki miodu
środa, 11 kwietnia 2012
jajka z łososiem i ziołowym twarożkiem
Jajka z łososiem i ziołowym twarożkiem
- 4 jajka
- 2 plastry wędzonego łososia
- 1 kubeczek serka śmietankowego np almette
- świeże zioła: tymianek, cząber, oregano, szczypiorek
- sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Serek wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na połówki jajek i udekorować łososiem.
wtorek, 10 kwietnia 2012
spaghetti z cukinią i mascarpone
Obiad dla zabieganych, robiony w pospiechu w tygodniu przedświątecznym. Mało składników a pyszny efekt.
Spaghetti z cukinia i mascarpone
- 400ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- świeże oregano
- 120g mascarpone
- sól, pieprz, cukier
- olej
- makaron
sobota, 7 kwietnia 2012
wesołych świąt
piątek, 6 kwietnia 2012
tarta z porami
Bardzo lubię smak uduszonych porów, stają się słodkawe, ale nadal pełne smaku. Kupiłam kilka ładnych i tak powstała tarta.
Tarta z porami
- 3 ładne pory (biało-zielona część)
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 1 jajko
- kawałek masła
- sól, pieprz gałka muszkatołowa
- ser grana padano
- kilka plasterków szynki serrano
ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
Ciasto zagnieść i odstawić na pół godzinki do lodówki. Następnie wylepić nim foremkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i upiec - 15 minut w 180 stopniach. Pory pokroić w plasterki, obie cebule w piórka. W rondelku rozpuścić masło i udusić pory razem z cebulką do miękkości. Doprawić i wymieszać z jajkiem. Przełożyć na podpieczone ciasto, ułożyć plasterki szynki, posypać startym serem i zapiec ok 20 minut w 180 stopniach.
czwartek, 5 kwietnia 2012
kurczak z ananasem
Strasznie dawno nie robiłam kurczaka. Płynęłam na fali rybnej i kurczak poszedł w odstawkę. Więc dzisiaj dla odmiany szybki kurczakowy obiad.
Kurczak z ananasem
- 2 piersi z kurczaka
- 2 plasterki ananasa z puszki
- 2 plasterki sera
- słodka papryka w proszku
- sól
- zielona czubrica w proszku
środa, 4 kwietnia 2012
jajka z twarożkiem
Wielkanoc czai się za rogiem, przybywa przepisów świątecznych a u mnie proste, wiosenne jajka z twarożkiem.
Jajka z twarożkiem
- 4 jajka
- 200g białego półtłustego sera (u mnie Garwolin)
- 1/4 łyżeczki soli
- 8 rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
- 2-3 łyżki śmietany 12%
wtorek, 3 kwietnia 2012
biała kiełbaska z winem, miodem i musztardą francuską
Biała kiełbaska z winem, miodem i musztardą francuską
- 6 surowych białych kiełbasek
- spora łyżka miodu
- pół szklanki białego wina
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki
- słodka papryka w proszku
poniedziałek, 2 kwietnia 2012
polędwiczki ze śliwkami (Porc aux pruneaux)
Kolejna odsłona wspólnego gotowania. Przepis pochodzi od Kasi i za nią go cytuję. Wspólnie pichciły i oddawały się rozkoszom podniebienia: ja, Kasia, Iza i Basia
Polędwiczki ze śliwkami (Porc aux pruneaux) dla 4 osób:
- 16 suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki wody
- 4 - 6 łyżek winiaku lub koniaku lub madery (lub innego kolorowego mocnego alkoholu, jeśli nie macie winiaku)
- 600 g polędwicy wieprzowej
- sól i pieprz do smaku
- 30 g masła
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 125 g creme fraiche lub creme double
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
Włożyć śliwki do niewielkiego garnuszka, zalać mieszaniną wody i 2-3 łyżkami alkoholu, podgrzewać bez przykrycia ok. 10 minut na niewielkim ogniu, uważając, żeby się nie rozpadły - powinny być miękkie, ale zwarte. Wyjąć śliwki, odłożyć, płyn (jeśli pozostał) zachować.
Polędwiczkę pokroić na 2-centymetrowe plastry, posypać niewielką ilością soli i nieco większą, pieprzu. Rozgrzać masło z olejem na dużej patelni na średnim ogniu i smażyć fileciki (koniecznie partiami, żeby nie chłodzić patelni) po 2-3 minuty z każdej strony.
Patelnię zdjąć z ognia (nie gasić palnika), wrzucić wszystkie fileciki. Podgrzać lekko pozostały alkohol w metalowej chochli lub małym rondelku, a następnie zapalić i polać płonącym mięso - uwaga na rozwiane włosy! ;););).
Kiedy płomienie znikną, postawić patelnię z powrotem na ogniu, dodać creme fraiche, mieszając gotować, aż lekko się zagęści. Dodać wtedy śliwki, doprawić całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać do maślanego makaronu wstążki lub ziemniaków z wody z masełkiem i pietruszką. Smacznego! :)
ps. od siebie dorzuciłam trochę moreli oprócz śliwek.
Beverly Leblanc "Französische Küche"
Polędwiczkę pokroić na 2-centymetrowe plastry, posypać niewielką ilością soli i nieco większą, pieprzu. Rozgrzać masło z olejem na dużej patelni na średnim ogniu i smażyć fileciki (koniecznie partiami, żeby nie chłodzić patelni) po 2-3 minuty z każdej strony.
Patelnię zdjąć z ognia (nie gasić palnika), wrzucić wszystkie fileciki. Podgrzać lekko pozostały alkohol w metalowej chochli lub małym rondelku, a następnie zapalić i polać płonącym mięso - uwaga na rozwiane włosy! ;););).
Kiedy płomienie znikną, postawić patelnię z powrotem na ogniu, dodać creme fraiche, mieszając gotować, aż lekko się zagęści. Dodać wtedy śliwki, doprawić całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać do maślanego makaronu wstążki lub ziemniaków z wody z masełkiem i pietruszką. Smacznego! :)
ps. od siebie dorzuciłam trochę moreli oprócz śliwek.
Beverly Leblanc "Französische Küche"
niedziela, 1 kwietnia 2012
jajka z suszonymi pomidorami
Jajka z suszonymi pomidorami
- 6 jajek
- 1 łyżka majonezu
- 2 pomidory suszone z oliwy
- pieprz czerwony
- kropelka tabasco