Naszło mnie znowu na wypieki chlebowo-bułkowe.
Tym razem są to zawijane ślimaczki z oliwkami i suszonymi pomidorami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy.
Rozkładamy równomiernie nadzienie i zawijamy w ścisły rulon.
Kroimy na równe 2-3 centymetrowe kawałki.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dajemy im podrosnąć z 10 minut.
Smarujemy pozostałą oliwą i wstawiamy na 20-25 min do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika.
Mniam
Tym razem są to zawijane ślimaczki z oliwkami i suszonymi pomidorami.
Co potrzeba:
- 250 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 10g drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 2-3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 125g oliwek i suszonych pomidorów
Jak robimy:
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do mąki, a następnie resztę wody. Zagniatamy. Dodajemy łyżkę oliwy. Zagniatamy 5-6 minut, ostawiamy do wyrośnięcia na pół godzinki. Robimy farsz - drobno siekamy oliwki i pomidorki, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, trochę oliwy i ew zioła (ja nie dawałam bo moje pomidory już ziołowe).Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy.
Rozkładamy równomiernie nadzienie i zawijamy w ścisły rulon.
Kroimy na równe 2-3 centymetrowe kawałki.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dajemy im podrosnąć z 10 minut.
Smarujemy pozostałą oliwą i wstawiamy na 20-25 min do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika.
Mniam
są równie pyszne, co śliczne - ślimaczki to bardzo udany smakołyk;
OdpowiedzUsuńmyślę, że ciasto i metodę można wykorzystać z innym nadzieniem również.Bardzo nam smakowało. M.
Smakowite pyszotki, ale czy ja to potrafię zrobić :))- Buziaki
OdpowiedzUsuńIvciu, jak ja potrafie to ty też :)
OdpowiedzUsuńBrzmi (i wygląda) smacznie!
OdpowiedzUsuń