niedziela, 15 maja 2011

nadziewane ziemniaki

Jemy ziemniaki w każdej postaci i na milion sposobów. Tym razem przedstawię wersję bardzo trafioną. Przynajmniej u mnie rodzinka była zachwycona, nawet Bąbel się podłączył.

Nadziewane ziemniaki
  • 3 ziemniaki na osobę
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • boczek wędzony (u mnie Morliny na tacce, wykorzystałam 4 cieniuteńkie plasterki)
  • serek ricotta 100g
  • trochę startego żółtego sera
  • sól, gałka muszkatołowa
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Ostudzić, odciąć "czapeczki" i wydążyć miąższ. Ja wyjmowałam go łyżeczką do robienia kulek z owoców. Podsmażyć boczek pokrojony na niezbyt drobne kawałki. jak już się trochę wytopi dodajemy posiekaną drobniutko cebulkę. Dorzucić do ziemniaczków. Dodać serek ricotta i doprawić solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodać trochę startego sera i wymieszać. Nakładać do wydrążonych ziemniaczków - z górką, posypać lekko serem i piec około 15 minut w 150 stopniach.

3 komentarze:

  1. Ja jem ziemniaki bardzo rzadko, ale nadziewane bardzo chętnie. Twoje nadzienie bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy16 maja, 2011

    Musiały być pyszne!!!!
    Może...może też zrobię sobie tę przyjemność...M.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ziemniaki pieczone to ja się piszę czterema łapami :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...