środa, 12 września 2012

kruche z budyniową pianką i jabłkami

W tym roku urodzaj mamy również na jabłka. Piękne, stare, prawdziwe antonówki. Wielkie, soczyste i słodkie. Część z nich została zamknięta w słoikach aby cieszyły nasze podniebienia w środku zimy, przypominając ciepłe i słoneczne lato. Jabłek zasłoikowałam sporo, bo pierwszą nieśmiałą partię Bartek zjadł łyżeczką i w naleśnikach w ciągu 2 tygodni :) tym razem słoiki są ściśle strzeżone przed jego wzrokiem :)

Kruche z budyniową pianką i jabłkami
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki + 2/3 szklanki cukru
  • 5 jajek- oddzielnie białka i żółtka
  • 250g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80g - 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • owoce
Mąkę, 2 łyżki cukru, żółtka, margarynę i proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części - jedna trochę większa od drugiej, każda zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Z białek ze szczypta soli ubić pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy aż białką będą lśniące jak na bezę. Następnie dodać budyń i zmiksować a na koniec dolać cienka strużką olej.
Większą część ciasta zetrzeć na wyłożoną papierem blaszkę (20x30cm), lekko docisnąć i podpiec 20 minut w 180 stopniach, wystudzić. Na upieczony spód wyłożyć piankę, wyrównać, na wierzchu ułożyć owoce - u mnie mus jabłkowy, posypać startą drugą częścią ciasta i piec 40 minut w 180 stopniach - ciasto urośnie a po ostygnięciu nieznacznie opadnie wyrównując swoją powierzchnię.


Inspiracja: Śladami Słodkiej Babeczki

8 komentarzy:

  1. Robię podobne ciasto, tylko daję dużo jabłek a piankę robię na owocach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyyyszne było !!! Na szczęście jabłek na drzewie nie ubywa...M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, myślę, że z jabłkami jest równie pyszne:)! Pięknie je zrobiłaś. Cieszę się Olu, że ciasto przypadło Wam do gustu!:)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, ta budyniowa pianka jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto jest hitem. Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...