Dzisiaj na tapecie jedzonko mało wiosenne, ale za to jakie pyszne.
Gulasz "węgierski" lekko zmodyfikowany.
Gulasz "węgierski" lekko zmodyfikowany.
Składniki:
- mięsko - w moim przypadku filet z indyka
- papryka różnokolorowa
- marchewka
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka fasolki czerwonej
- sól, pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- listek laurowy
- czubrica zielona (lub kminek)
- szklanka czerwonego wina
- olej - ok 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy
- woda
Wykonanie:
Mięsko obsmażamy na dużym ogniu, przekładamy do rondla. Na tym samym oleju podsmażamy cebulkę i czosnek, dodajemy koncentrat oraz słodką i ostrą paprykę do smaku - zasmażamy. Zalewamy wodą, ok 300ml, zagotowujemy i przelewamy do rondla. Wrzucamy pokrojoną marchewkę, listek laurowy, wlewamy szklankę wina i doprawiamy do smaku. Dusimy na wolnym ogniu ok 1,5h, pod koniec - ok 20 minut przed końcem - wrzucamy fasolkę i pokrojoną paprykę.
Mięsko obsmażamy na dużym ogniu, przekładamy do rondla. Na tym samym oleju podsmażamy cebulkę i czosnek, dodajemy koncentrat oraz słodką i ostrą paprykę do smaku - zasmażamy. Zalewamy wodą, ok 300ml, zagotowujemy i przelewamy do rondla. Wrzucamy pokrojoną marchewkę, listek laurowy, wlewamy szklankę wina i doprawiamy do smaku. Dusimy na wolnym ogniu ok 1,5h, pod koniec - ok 20 minut przed końcem - wrzucamy fasolkę i pokrojoną paprykę.
Pycha !!
na pewno jest pyszny, a jak pięknie wygląda w tej kokilce!!!
OdpowiedzUsuń