poniedziałek, 8 listopada 2010

Kurczak po meksykańsku

U mnie w domku rodzinnym kurczak po meksykańsku gościł od zawsze wszak niestety nader sporadycznie - Mama zawsze mówiła, że to strasznie dużo roboty. Fakt trochę jest, dlatego wymyśliłam wersję uproszczoną, taką na co dzień.
  • piersi z kurczaka
  • 1/2 filiżanki octu winnego
  • 1/2 filiżanki keczupu
  • 1 filiżanka powideł śliwkowych
  • 2 filiżanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól
  • olej
Mieszamy mąkę, paprykę i sól. Obtaczamy w tym pokrojone piersi kurczaka i podsmażamy na rumiano. Do rondla wlewamy wodę, ocet, powidła, keczup i wrzucamy cukier i kostkę rosołową. Zagotowujemy. Dusimy cebulkę i wrzucamy do sosu razem z mięskiem. Dusimy aż sos zgęstnieje i mięsko będzie się rozpływać. Pycha, podajemy z ryżem.

Wersja mojej Mamy.
Kupujemy piersi, udka i bioderka kurczaka (można całego ale to jeszcze więcej roboty). Każdy kawałek obtaczamy w panierce takiej jak w przepisie powyżej i obsmażamy na patelni. Udka i bioderka luzujemy z kostek i dzielimy na mniejsze kawałki - mniej więcej wielkości kawałków piersi.
Sos -> 25 dag masła, 3 ząbki czosnku, 1 posiekana cebula, 1 filiżanka keczupu, 1/2 filiżanki bulionu warzywnego, 1/4 filiżanki octu winnego czerwonego, 1/4 filiżanki cukru, 1/2 filiżanki wody, 1/2 filiżanki powideł śliwkowych, łyżeczka soli, łyżka sosu worcestershire. Wszystko zagotowujemy.
Do sosu wrzucamy kawałki kurczaka i powolutku dusimy aż wszystko będzie się rozpływać. Uwaga może się przypalać. Różnica w wersjach polega głównie na kurczaku. Wszak dużo łatwiej i szybciej podsmażyć piersi niż bawić się udkami i bioderkami i ich luzowaniem.

2 komentarze:

  1. Dzięki,za te smakowitości i przepis..., bo już nie wiem co gotować...moi tylko kurczaki i kurczaki - Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. ale z udek i kosteczek jest zupełnie inny smak niż z samych piersi....chociaż wszystko tkwi w sosie właściwie....M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...