Zmodyfikowałam i połączyłam kilka znanych mi przepisów i osiągnęłam pyszny obiad.
porcja na 2 osoby:
Odstawiamy na godzinkę minimum. Wyjmujemy piersi i obsmażamy na patelni z każdej strony po około 10 minut, podsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Podlewamy tym co zostało na patelni i w trakcie pieczenia kilkoma łyżkami soku pomarańczowego. Kaczka piecze się około 40-50 minut w 180 stopniach - w zależności jaki się lubi stopień "upieczenia".
Jako dodatek zrobiłam jabłka pieczone z żurawiną.
Na 20 minut przed końcem pieczenia się kaczki przekroiłam jabłko na pół, wydrążyłam środek, pozbawiając je ogryzka i napełniłam żurawiną. Do drugiego naczynia żaroodpornego włożyłam tak przygotowane jabłka, dwa plastry pomarańczy i wlałam resztę soku. Piekło się 20 minut w 180 stopniach.
Podałam z ziemniaczkami pieczonymi w formie "słupków" lekko obtoczone w oleju carotino i oliwie "chilli&czosnek" z ziołami prowansalskimi.
porcja na 2 osoby:
- 2 piersi kaczki
- 2 pomarańcze
- jabłko
- 4 łyżki żurawiny
- sól, pieprz
Odstawiamy na godzinkę minimum. Wyjmujemy piersi i obsmażamy na patelni z każdej strony po około 10 minut, podsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Podlewamy tym co zostało na patelni i w trakcie pieczenia kilkoma łyżkami soku pomarańczowego. Kaczka piecze się około 40-50 minut w 180 stopniach - w zależności jaki się lubi stopień "upieczenia".
Jako dodatek zrobiłam jabłka pieczone z żurawiną.
Na 20 minut przed końcem pieczenia się kaczki przekroiłam jabłko na pół, wydrążyłam środek, pozbawiając je ogryzka i napełniłam żurawiną. Do drugiego naczynia żaroodpornego włożyłam tak przygotowane jabłka, dwa plastry pomarańczy i wlałam resztę soku. Piekło się 20 minut w 180 stopniach.
Podałam z ziemniaczkami pieczonymi w formie "słupków" lekko obtoczone w oleju carotino i oliwie "chilli&czosnek" z ziołami prowansalskimi.
Ponieważ obiad się udał [wygląda ta kaczka bardzo smakowicie, dodatki świetnie dobrane!] to wpraszam się na następny....M.
OdpowiedzUsuń