niedziela, 19 czerwca 2011

śliwki w boczku

Mały dodatek na imprezkę, jako jedna z wielu przystawek, jako kęsik na piknik, lub przegryzka przy filmie. Śliwki suszone zapiekane w bekonie. Mogą być też oczywiście w dobrej szynce, ale akurat zużyłam do szparagów.

Śliwki w boczku
  • opakowanie cieniutko pokrojonego wędzonego boczku
  • śliwki suszone kalifornijskie
  • wykałaczki
Wykonanie nader proste. Śliwki, po dwie, zawijamy w boczek, spinamy wykałaczka i wkładamy do naczynia do zapiekania. Można jeść na surowo albo zapieczone 20 minut w 150 stopniach. Mała rzecz a cieszy.


11 komentarzy:

  1. moja siostra kiedyś często je robiła, bardzo mi smakowały dzięki za przypomnienie musze też zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spotkałam się z nimi kiedyś w knajpce jako zakąska i rzeczywiście były rewelacyjne. Teraz też zrobię takie w domu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja znam je jako szczególnie popularne kąski na weselach ;-) Niebanalne połączenie smaków, proste i efektowne...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie! A gdzie kupiłaś pak choi? Ja jej jeszcze nigdy nie widziałam...

    OdpowiedzUsuń
  5. W sklepie właścicieli gospodarstwa rolnego Majlert na Marywilskiej w Warszawie

    OdpowiedzUsuń
  6. takie coś jadłam po raz pierwszy w Serbii - śliwki były nadziewane kajmakiem (taki ser biały, lekko słonawy, trochę podobny do fety) i owinięte boczkiem, zapiekane na ruszcie. Boskie. Potem robiłam w domu - zamiast kajmaku używałam właśnie fety. Potem jadłam w Polsce już takie jak u Ciebie, bez nadzienia. To jest jedna wielka pyszota.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. mała rzecz a jaka przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dawno ich nie robiłam, dzięki za przypomnienie

    OdpowiedzUsuń
  9. Baaardzo pyszne - wszystkim bardzo smakowało. Pamiętam to jedzonko z prywatek przed laty.... M.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam w sobotę na wieczorze panieńskim koleżanki ;) Potwierdzam, że są rewelacyjne. Godne pochwały i powtórzenia wielokrotnego ;)))
    Mniam, już mam na nie ochotę!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...