Lato sprzyja sałatkom. Można kupić zieloniutki młody szpinak, wszystkie rodzaje sałat, aromatyczne dodatki. Wszystko w zasięgu ręki. trzeba korzystać póki można.
Sałatka ze szpinaku i truskawek
- 3 garście szpinaku sałatkowego (ma drobniejsze listki)
- truskawki
- mozzarella
- sos: oliwa, ocet balsamiczny i konfitura z truskawek oraz pieprz
zaskakujące jest takie połączenie z truskawkami.
OdpowiedzUsuńSurowe liście szpinaku smakowo poznałam dopiero zeszłego lata, często robię z nich teraz sałatki...truskawek nigdy nie wykorzystywałam...Dziękuję Olusiu za nowy pomysł - Buziaczki
OdpowiedzUsuńJeśli w konfiturze są całe truskawki, trzeba je potraktować blenderem, razem z balsamico i oliwą - sos będzie aksamitny. Młody szpinak drobnolistny świetnie sprawdza się w sałatkach, a truskawki - w wielu wariantach sałatkowych dobrze wypadają. M.
OdpowiedzUsuńJa jakiś czas temu robiłam z migdałami, ale takie połączenie też jest na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńzawsze mnie intrygują takie połączenia smaków, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJestem za - takie truskawki są bardzo smaczne! Polecam też wersję z serem halloumi i szynką jamon serrano: http://blog.polskiesouthbeach.pl/2010/05/saata-z-truskawkami-i-halloumi.html
OdpowiedzUsuńTakie zaskakujące połączenia są najsmaczniejsze.
OdpowiedzUsuńprzepyszne połączenie, a w dodatku takie letnie!
OdpowiedzUsuńSuper sałatka:)
OdpowiedzUsuń