środa, 14 września 2011

babeczki z kremem karpatkowym

Strasznie zasmakowały mi kruche maślane ciasteczka, o których pisałam wcześniej. Postanowiłam zrobić z tego samego przepisu foremki babeczkowe i wypełnić je kremem. Wiem że nie jest to przepis stricte na babeczki ale i tak się sprawdził, a smak maślanych ciasteczek pozostał, a o to mi chodziło.

Maślane babeczki
  • 150g masła
  • 300g mąki
  • 50g przesianego cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g) - ja dałam łyżkę cukru waniliowego własnej roboty
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Uformować w kulę i schować do lodówki na minimum 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy dosyć duże kółka. ja piekłam je w formie od muffinek, bo foremek babeczkowych nie posiadam :) Oczywiście ciasto odrobinę się kurczy, tzn miseczki są mniejsze niż z ciasta surowego, ale chciałam zachować cudowny smak tych ciasteczek. Upieczone przez max 10 minut w 180 stopniach foremki napełniłam kremem karpatkowym i owocami. Mniam

8 komentarzy:

  1. wypełnione po brzegi owocami.. piękne są.

    OdpowiedzUsuń
  2. I Ty mówisz, że się nie nadajesz do pieczenia?? Ja bym porwała kilka tych babeczek bez zastanowienia!! Pysznie wyglądają!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiek - no bo się nie nadaje, przeciez nikt przy zrdowych zmysłach nie robił by babeczek z ciasta na płaskie ciasteczka :)
    ale pyszne były

    OdpowiedzUsuń
  4. Wg mnie to właśnie świadczy o ty ,że się nadajesz!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście, że się nadaje! pyszne były! M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Częstuję się jedną babeczką - wyglądają wspaniale!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wyglądają alez narobiłas mi smaku:)))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...