czwartek, 1 września 2011

chlebki pita

Chlebki pita to nasza domowa metoda na brak obiadu. Oczywiście potrzeba trochę czasu i cierpliwości, więc nie jest to danie dla bardzo głodnych. Wyrabianiem chlebków zajmuje się Michał.

Chlebki pita
  • 500g mąki pszennej (tym razem 300g pszennej i 200g krupczatki)
  • 250ml wody
  • 50ml mleka
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Podgrzać wodę dosyć mocno, wymieszać z mlekiem i oliwą. Składniki płynne zmieszać z sypkimi i zagnieść ciasto. Umieścić je w misce, wierzch posmarować pędzelkiem oliwą i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto podzielić na 2 porcje i ponownie zostawić na 10 minut. Podrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozgnieść na placki i znowu zostawić do podrośnięcia na 10 minut. Piec na blaszce w temperaturze 230 stopni około 10-12 minut.
Chlebki ze zdjęcia mają nadzienie składające się z pokrojonego pomidora i ogórka - bez skórki, grillowanej cukinii, odrobiny tartego sera, kurczaka grillowanego a najpierw zamarynowanego w sosie chilli i sosu czosnkowego domowej roboty.

7 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie przekąski, ale na razie kupuję gotową pitę, jakoś nie przyszło mi nawet do głowy żeby samemu piec....

    OdpowiedzUsuń
  2. My od pewnego czasu robimy sami, nie za duzo roboty, a duża przyjemność. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, zawswze kupuje gotowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebki pita z różnymi nadzieniami to specjalność domu, a właściwie Michała - bardzo fajne i smaczne,a jakie kolorowe! M.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam Cię za ten przepis, na pewno kiedyś go wykorzystam. Jakoś nie bardzo mam zaufanie do tych sztucznych kupnych chlebków, które mają przydatność do spożycia dłuższą niż mój wiek...

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny obiad! też przymierzam się żeby przygotować je w domu, więc może po prostu już się zbiorę i skorzystam z Twojego przepisu ;) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile się przymierzam do zrobienia domowych chlebków pita to nawet się nie będę przyznawać.
    Ale za to wiem, że w taką pitę jak ta na zdjęciu to wgryzłabym się natychmiastowo :P

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...