poniedziałek, 19 września 2011

pieczona biała kiełbaska

Naszła mnie ostatnio ochota na pieczoną białą kiełbasę. Ochota tak okropna, że wracając z pracy "modliłam się" żeby była w osiedlowym sklepie. Była. Zjedliśmy na kolację.

Pieczona biała kiełbasa
  • 6 kawałków surowej białej kiełbasy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego
  • 4 łyżki żurawiny (ja miałam żurawinę z gruszkami własnej roboty)
  • olej
Każdą kiełbaskę należy nakłuć widelcem w kilku miejscach aby nie popękała. Kiełbasę zalewam wrzątkiem i następnie gotuję 10 minut. Wyjmuję z wody, smaruję olejem i piekę do zrumienienia z każdej strony. Kiedy kiełbasa jest już rumiana smaruję ją mieszaniną żurawiny, chrzanu i miodu i zapiekam ok 10 minut. Pycha.

9 komentarzy:

  1. Burczy mi w brzuchu! I choć nie przepadam za białą kiełbasą, ta wygląda bardzo apetycznie... Ten dodatek żurawiny... bardzo smaczny:)
    Pozdrawiam poniedziałkowo!
    Aśka

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie ma jesieni, a tobie wielkanocne rodzinne przepisy chodzą po głowie! Ale nie dziwię się, bo tak upieczona biała kiełbaska jest przepyszna! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mamo Bartka, Żono Michała, wspaniała ta Twoja biała kiełbasa!
    połączenie miodu, chrzanu i żurawiny na kawałku upieczonym, poezja!
    a wydaaje się takie banalne.


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. no właśnie nigdy nie jadłam takiej pieczonej białej kiełbasy ale już nieraz miałam chętkę na nią.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. taka zrumieniona to bardzo smakowicie wyglada:) i tez juz mam na nia ochote:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie, nie, nie! Wcale nie jest wspaniała. Wręcz przeciwnie - jest okropna, okrutna i straszna. Ja tu cierpię na niedobór wszelakiego mięsa od 3 miesięcy, a teraz taka kiełbaska? Tortury są nielegalne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Olu, już się przyzwyczaiłam, że tylko Ty potrafisz zwyczajną rzecz przemienić nie do poznania! Nie do rozsmakowania i nie do nasycenia.
    Jakże smak Twojej białej pieczonej musi się różnić od tak popularnej białej z wody... Chyba po tej lekturze nie zjem więcej gotowanej białej kiełbasy (którą jem zresztą od niedawna), skoro można tak pysznie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczna propozycja, che tnie skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest naprawdę super, polecam, pychoooota :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...