piątek, 27 kwietnia 2012

tarta ze szpinakiem i boczniakami


Ta tarta powstała w sumie przypadkiem. Okazało się, że 300g szpinaku to zdecydowanie za mało, żeby po obróbce termicznej najadła się nim rodzinka. Trzeba było ratować obiad.

Tarta ze szpinakiem i boczniakami
ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
 nadzienie:
  • 300g świeżego szpinaku
  • trójkącik sera lazur - blue
  • trochę tartego grana padano
  • 3 jajka
  • 300g boczniaków
  • sol, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło
 
Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej foremki, ponakłuwać widelcem i podpiec 20 minut w 180 stopniach. Na maśle poddusić i podsmażyć pokrojone w paski boczniak. W rondlu na maśle poddusić szpinak, dodać ser lazur, doprawić. Na upieczony spód wysypać tarty ser grana padano, wyłożyć promieniście boczniaki, przykryć szpinakiem i na wierzch wbić jajka. Zapiekłam do ścięcia jajek około 15 minut w 200 stopniach.


6 komentarzy:

  1. Do tej pory bałam się trochę boczniaków. Piekłam je na masełku, soliłam i pieprzyłam do smaku. Jak widać, można i inaczej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uratowałaś obiad i... szpinak! Lubię boczniaki, świetny pomysł na połączenie ich ze szpinakiem. :) Jak tylko kupię boczniaki z ochotą wypróbuję to połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. nawet ja bym zjadła szpinak z takiej postaci - wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w każdej postaci zjadam szpinak. Muszę koniecznie zrobić tartę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie moje smaki :) Zresztą wszystko co jest ze szpinakiem jest cudowne :)

    Miłego weekendu majowego Olu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy07 maja, 2012

    smaki fantastyczne, a jaki wygląd!!! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...