Kolejna majowa odsłona szparagów. Tym razem białe i w formie kremu. Mniej lubię białe od zielonych, ale do zupy krem są idealne.
Zupa krem z białych szparagów z mleczkiem kokosowym
- 2 pęczki białych szparagów
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- mała puszka mleczka kokosowego
- masło
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- groszek ptysiowy/grzanki
Zaczynamy od przygotowania szparagów. Odcinamy łebki, następnie pozbywamy się zdrewniałych końcówek i obieramy szparagi. Kroimy na małe kawałki. W rondlu roztapiamy masło i dusimy cebulkę pokrojoną w kostkę, do tego dorzucamy szparagi - bez łebków i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podlewamy trochę bulionem i chwile dusimy. Dolewamy resztę bulionu i gotujemy aż wszystko będzie miękkie, miksujemy. Do zmiksowanej zupy dodajemy łebki i gotujemy ok 10 minut, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy i mniam, zjadamy :)
Zupę z białych szparagów jadłam dawno temu - nie byłam zachwycona i muszą chyba sobie zrobić żeby przekonać się jak to teraz jest :) Mleczko kokosowe może być fajne, bardzo jestem ciekawa smaku
OdpowiedzUsuńDobrze, że gospodarstwo Majlertów już działa - też sobie zrobię taką zupkę szparagową! M.
OdpowiedzUsuń