Powiem nieskromnie, żeberka były genialne, sos po prostu bajeczny. Mam już rodzinne zamówienie na powtórkę. Ostatni weekend spędziliśmy bardzo rodzinnie i wypadowo, a żeberka były pysznym dopełnieniem. Byliśmy na pokazie ręcznego robienia lizaków w Manufakturze cukierków, byliśmy na bajecznych włoskich lodach Limoni, w łazienkach odwiedzić wiewiórki, zobaczyć rzutem na taśmę ostatniego dnia aleję chińskich lampionów, a na koniec weekendu na meczu - jedynym na który można pójść z dzieckiem, czyli charytatywnym.
Żeberka ze śliwkami
- 1kg żeberek wieprzowych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka różowego wina
- 2 czubate łyżki miodu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprze
- 3-4 łyżki mąki
- olej
- 20 dojrzałych śliwek
Żeberka pokroić na małe porcje wzdłuż kostek. W płaskiej misce wymieszać mąkę, sól, pieprz i połowę papryki. Obtoczyć w tej mieszaninie mięso i obsmażyć na złoto. Przełożyć do większego rondla o grubym dnie. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na nowym oleju. Dodać do mięsa. Żeberka podlać kilkoma łyżkami wody i poddusić chwilę pod przykryciem ok 10 minut. W dużym kubku wymieszać wino, miód, koncentrat i resztę papryki. Wlać do rondla, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić do miękkości żeberek - wyjdzie pewnie około 20 minut. Na koniec dorzucić wypestkowane śliwki i niech pyrczy jeszcze z 5 minutek. Sos jest genialny, mięsko mięciutkie i aromatyczne. Serdecznie Wam polecam! SMACZNEGO!!!
Genialne, rzeczywiście geenialnee :)
OdpowiedzUsuńSkromność w przypadku TYCH żeberek absolutnie niewskazana!!!
OdpowiedzUsuńByły przepyszne,rozpływały się w ustach, a sos boski!!! Powtórka natomiast wskazana, jak najbardziej! M.
Za żeberkami w sosie nie przepadam , ale bardzo fajny blog , pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie!
OdpowiedzUsuńZawsze staram się wypróbować ciekawe przepisy ten wy próbuję jutro.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń