Dzisiaj zapraszam na niecodzienne ciasto ze śliwkami. Trochę szczypie w język, daje dużo śliwkowej słodyczy, a robi się dosłownie 10 minut, nie licząc pieczenia.
Ciasto ze śliwkami i chilli
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 100g gorzkiej czekolady
- szczypta chilli
- śliwki
W misce wymieszać mąkę, cukier proszek do pieczenia, chilli i sól. Do szklanki
wlać olej, następnie wbić jajko i dopełnić mlekiem. Zawartość szklanki
wlać do składników sypkich i wymieszać. Mają zostać grudki. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i powciskać na wierzchu połówki śliwek. Piec około 40-50 minut w 190 stopniach - do suchego patyczka.
Patyczek nie będzie idealnie suchy, bo czekolada nadal będzie wilgotna. Po około 20 minutach ciasto od wierzchu przykryłam folią aluminiową żeby się nie przypaliło. Ciasto po wyjęciu należy odstawić do ostygnięcia - czekolada się zetnie i będzie pysznie, a chilli będzie delikatnie szczypało w język. W połączeniu ze słodyczą śliwek, mniam :)
chilli i śliwki - brzmi fajnie
OdpowiedzUsuńmiło mi :)
Usuńbardzo, bardzo smaczne - wilgotne, słodko - ostre, pachnące śliwkami i czekoladą - PYCHA! M.
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych jesiennych. Robilam juz kilka razy. Do goracej herbaty w chlodniejsze dni rewelacja. Dzis zrobie po raz kolejny...
OdpowiedzUsuń