Muszle, jakoś ostatnio przeze mnie zapomniane, wróciły do łask. Tym razem z farszem cukiniowym.
Muszle z duszoną cukinią
- 30 muszli - conchiglioni
- 1 duża lub 2 średnie cukinie
- 1 por
- świeży tymianek
- 1 kulka mozzarelli
- sól
- olej
Pora pokroić w plasterki, cukinie w drobna kostkę. Rozgrzać olej i wrzucić najpierw pora a następnie cukinię, dodać tymianek i doprawić solą. Dusić do miękkości i lekkiego przyrumienienia gdzieniegdzie. Makaron ugotować w osolonej wodzie o 3 minutki krócej niż jest podane na opakowaniu. Przełożyć farsz do muszelek, na każdej położyć kawałek mozzarelli i zapiec ok 15 minut w 180 stopniach.
Uwielbiam muszle makaronowe, dają tyle możliwości, Twoja propozycja jest przepyszna:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, zwłaszcza w obliczu urodzaju cukinii! M.
OdpowiedzUsuń