środa, 24 października 2012

granola

Poczytałam sobie ostatnio etykietki wszystkich płatków i musli, które wcina moje dziecko i Michał. Cóż wnioski nie były optymistyczne. Choćby nie wiem jak były fit, w głównej mierze składają się z najmniej wartościowych płatków kukurydzianych i cukru. Skłoniło mnie to do zrobienia własnej granoli. Czemu nie robiłam tego wcześniej?! Nie wiem, ale na pewno będę ją teraz robić zawsze :)

Granola
  • 250g płatków owsianych 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka wymieszanych pestek dyni i słonecznika
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około  30 minut mieszając aby równomiernie się zezłociła. Kiedy wystygnie, rozkruszyć na mniejsze kawałki. Przechowywać w hermetycznym pojemniku.

1 komentarz:

  1. Kupując coś zawsze czytam skład na etykiecie i przyznam , że czasem mnie on przeraża :) ... moje dzieciaki uwielbiają chrupki na mleku / jak pewnie wszyscy mali reklamożercy / i najczęściej idę na kompromis - kupuję im pełnoziarniste niesłodkie chrupki do mleka i do tego paczkę np czekoladowych takich przez nich wybranych...Twoja granola to świetne rozwiązanie...muszę zrobić koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...