Mamy karnawał, krótki w tym roku, więc może tym bardziej należy go wykorzystać na spotkania z przyjaciółmi przy dobrym jedzonku? Jeśli się ze mną zgadzacie to zapraszam na krewetkową sałatkę, idealną jako przekąska.
Krewetki z ananasem w pomarańczowym sosie
Krewetki z ananasem w pomarańczowym sosie
- 5 krewetek na osobę
- mix sałat
- 1 plaster ananasa z puszki na osobę
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
sos - wymieszać poniższe składniki
- 2 łyżki soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka dżemu pomarańczowego z kwiatkami czarnego bzu
- szczypta suszonych płatków chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Krewetki - kupiłam obgotowane - rozmroziłam, opłukałam i osuszyłam. Wymieszałam sos chilli z sokiem z cytryny i zamarynowałam krewetki - około 30 minut. Wrzuciłam je następnie na patelnię i podsmażyłam. Cebulkę obrałam i pokroiłam na cieniuteńkie krążki. Ananasa odsączyłam i pokroiłam na kawałki. Na talerzykach ułożyłam sałatę, trochę ananasa, cebulkę i krewetki. Polałam dresingiem.
Wpraszam się na takie przyjęcie karnawałowe! Przystawka taka smakowita, że pewnie główne danie przyprawi o zawrót głowy! ;)
OdpowiedzUsuńPyszna przekąska, nie tylko na karnawał, bardzo lubię krewetki, a te w dodatku pięknie się prezentują. M.
OdpowiedzUsuń