środa, 23 stycznia 2013

karkowe schabowe z parmezanem

A dzisiaj proponuje coś dla mięsożerców lubiących klasykę.

Karkowe schabowe z parmezanem
  • 6 kotletów ze schabu karkowego
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 duże jajko
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • garść tartego parmezanu
  • olej
  • masło
  • sól, pieprz
Kotlety mocno rozbić, posolić i oprószyć pieprzem z obu stron. Ustawić obok siebie 3 płaskie miseczki i wypełnić je  w kolejności mąkę, jajko i do ostatniej bułkę tartą wymieszaną z parmezanem. Każdego kotleta obtaczamy w mące, strzepujemy jej nadmiar, następnie w jajku i na koniec w bułce z parmezanem. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładam do naczynia żaroodpornego, dorzucam trochę wiórków masła, posypuję dodatkowym parmezanem przykrywam folia aluminiową i wstawiam na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny sposób na zwykłe w końcu kotlety - parmezan i dopieszczenie w piekarniku całkiem je odmieni, na pewno się skuszę. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja, i ja też się skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...