A dzisiaj proponuje coś dla mięsożerców lubiących klasykę.
Karkowe schabowe z parmezanem
- 6 kotletów ze schabu karkowego
- 3-4 łyżki mąki
- 1 duże jajko
- 4-5 łyżek bułki tartej
- garść tartego parmezanu
- olej
- masło
- sól, pieprz
Kotlety mocno rozbić, posolić i oprószyć pieprzem z obu stron. Ustawić obok siebie 3 płaskie miseczki i wypełnić je w kolejności mąkę, jajko i do ostatniej bułkę tartą wymieszaną z parmezanem. Każdego kotleta obtaczamy w mące, strzepujemy jej nadmiar, następnie w jajku i na koniec w bułce z parmezanem. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładam do naczynia żaroodpornego, dorzucam trochę wiórków masła, posypuję dodatkowym parmezanem przykrywam folia aluminiową i wstawiam na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni.
Bardzo fajny sposób na zwykłe w końcu kotlety - parmezan i dopieszczenie w piekarniku całkiem je odmieni, na pewno się skuszę. M.
OdpowiedzUsuńI ja, i ja też się skuszę! :)
OdpowiedzUsuń