piątek, 25 stycznia 2013

tagliatelle z borowikami

Dzisiaj przed wami makaron, dawno nie było prawda? Tym razem z borowikami w śmietanowym sosie. Cudne w smaku. Serdecznie zapraszam i smacznego!
 
Tagliatelle z borowikami
  • 300g borowików
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki białego wina
  • 200g śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • makaron tagliatelle
  • gruby szczypior
  • parmezan
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Borowiki należy pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić borowiki i podsmażyć na złoto - jeśli puszczą więcej wody trzeba poczekać aż odparuje,  Kiedy borowiki są już złote dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażamy. Dolewamy wino i redukujemy. Na koniec dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Do gotowego sosu wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy. Wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem i posiekanym szczypiorem.

2 komentarze:

  1. Oj, jakie fantastyczne! Jak ja dawno borowików w śmietanie nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuje się ten zapach....aaach! Borowiki mogą być mrożone, prawda? M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...