wtorek, 8 listopada 2011

gorące wiadomości - wygrana

Ogłoszono dzisiaj przepisy nagrodzone przez Piotra Bikonta - publikacja przepisu w książce kucharskiej blogerów polskich - z październikowej edycji konkursu na Kulinarny Blog Roku 2011. Mój przepis został tym razem doceniony słowami:"Zgłoszono wiele przepisów na dyniowe zupy - i właściwie wszystkie co najmniej niezłe - z których najciekawsza wydała mi się "zupa-krem z dyni z gruszką", przy okazji ciekawy przykład fusion (mleko kokosowe). "

Jestem przeszczęsliwa i bardzo dziękuje za wyróżnienie :) Jest to dla mnie bardzo ważna nagroda, ważniejsza od maszynek do makaronu czy innych kuchennych gadżetów.
http://www.kulinarnyblogroku.pl/wyniki/werdykt
A oto nagrodzona zupa:

Zupa z dyni
  • 700g upieczonej dyni
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gruszki
  • 3 łyżki masła
  • 700ml bulionu warzywnego
  • małą puszka mleczka kokosowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Z racji, że należę raczej do osób, które lubią sobie ułatwiać życie, dynię przed obraniem piekę. Dynię należy pokroić na kawałki, pozbyć się włókien i piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Potem skórka schodzi jak masło, a dynia jest już mięciutka, co skraca proces gotowania. Upieczoną dynię obieram i kroję na niezbyt duże kawałki. W sporym garnku rozpuszczam masło i wrzucam posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podduszam, dodaję pokrojone drobno ziemniaki i gruszki, dalej się dusi. Po jakiś 10 minutach dodaję dynię i wlewam około szklanki bulionu. W trakcie gotowania dolewam bulion partiami do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Na koniec Miksuję blenderem dodając mleczko kokosowe i doprawiam do smaku solą, pieprzem i przede wszystkim świeżo startą gałką muszkatołową.

14 komentarzy:

  1. serdecznie gratuluję - wiem jakie to wyróżnienie jest dla Ciebie ważne :-) i czekam na następne doniesienia do sukcesach, które na pewno niebawem nadejdą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje! Super! Bardzo się cieszę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje! Zasłużone wyróżnienie!

    OdpowiedzUsuń
  4. No i to się nazywa prawdziwa nagroda! Super, należało Ci się jak nikomu innemu! Wspaniale! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brawo! gratuluję z całego serca i cieszę się razem z Tobą!!

    OdpowiedzUsuń
  6. rzeczywiście ciekawe połączenie, weług mnie gruszki, to takie jakby warzywo, dlatego też łączę je z warzywami, gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Olu spóźnione ale szczere gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. GRATULACJE!!!! Jestem z ciebie bardzo dumna! Super informacja -M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...