wtorek, 8 listopada 2011

kurczak pieczony z cytrynami

A dzisiaj kolejna wersja pieczonego kurczaka. Tym razem piekłam kurczaka w kawałkach, pałki, bioderka i skrzydełka. Plus taki, że nie trzeba potem kroić kuraka tylko ma się gotowe porcje a dwa można łatwiej przekręcać mięsko i lepiej dochodzi i się rumieni.

Kurczak pieczony z cytrynami
  • elementy kurczaka (2 skrzydełka, 2 bioderka, 2 pałki)
  • 2 cytryny
  • 8 ząbków czosnku
  • oliwa
  • tymianek
  • słodka papryka
  • oliwa
  • sól
Kawałki kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć oliwa, solą i papryką. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Między kawałki kurczaka włożyć obrane ząbki czosnku oraz cytryny pokrojone na ósemki. Całość posypać tymiankiem i dodatkowo skropić oliwą, oraz sokiem z jednej ósemki cytryny. Mięso odstawić na minimum godzinkę. Piec do miękkości w temperaturze 180 stopni - zajmuje to około godziny.


6 komentarzy:

  1. smakował mi kurczak cały pieczony z cytryną, chociaż wolę z samymi ziołami - ciekawe jednak jak by mi posmakowały takie kawałki skropione sokiem ....

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają te kawałki kurczaka. Masz niekończącą się inwencję "w temacie drób". Dobre z pieczonymi ziemniakami, prawda? M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam też tak kurczaka, jest rewelacyjny, pięknie go upiekłaś. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny!! poproszę udko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł! Na pewno wykorzystam i spróbuję takich smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...