Uwielbiam włoską kuchnię. Przeglądam książki kucharskie i nie tylko, szukając inspiracji i czegoś odmiennego. Przeglądam blogi kulinarne i artykuły i tak trafiłam na bloga italia-od-kuchni, ale niestety z tego co mi wyświetla blogspot - blog został zlikwidowany a wielka szkoda, bo był super domowy, włoski, prawdziwy. Tam znalazłam przepis na zapiekankę z puree ziemniaczanego - pitta (tak była określona).
Ziemniaki inaczej
- 1kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2-3 łyżki oliwy
- 500 ml przecieru pomidorowego
- ser pecorino
- garść czarnych oliwek
- 3 łyżki kaparów
- bazylia lub oregano
- sól do smaku
- bułka tarta
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć połowę ziemniaków wygładzając łyżką, na to wyłożyć sos i przykryć drugą warstwą ziemniaków. Wierzch skropić oliwą, posypać bułką tartą i zapiec 30 minut w 200 stopniach.
bardzo fajny pomysł na ziemniaki
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować takiej zapiekanki z puree. ;) Wygląda zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak ciacho!!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na zapiekankę:)
pięknie wygląda, na pewno pyszna ta zapiekanka! M.
OdpowiedzUsuń