piątek, 29 marca 2013

jajko sadzone na szynce parmeńskiej z figami i rukolą

Skoro dzisiaj piątek to zapraszam na śniadanie!

Jajko sadzone na szynce parmeńskiej z figami i rukolą
  • 1 kajzerka
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 małe jajka
  • 1 świeża figa
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • masło
Bułeczkę przekroić na pół, posmarować masłem, ułożyć rukolę i szynkę. na patelni rozgrzać masło i usmażyć jajka sadzone - jeśli są większe odlać nieco białka. Usmażone jajka przełożyć na szynkę, dodać figi. Całość posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Można ewentualnie pominąć bułkę i podać samo jako z szynka i dodatkami.

7 komentarzy:

  1. chyba czas na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby zwykłe jajko, ale w towarzystwie szynki parmeńskiej i figi to wręcz eleganckie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie polaczenia, na pewno sprobuje! tylko zebym figi znalazla....

    zapraszam na mojego bloga: kulinarnyszal@blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. figi dzisiaj były w Lidlu (po 1,99), a kilka dni temu w Carrefourze :)

      Usuń
  4. Bardzo wykwintne danko-śniadanko, a te kolory!!! i smaczki!!! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...