Skoro dzisiaj piątek to zapraszam na śniadanie!
Jajko sadzone na szynce parmeńskiej z figami i rukolą
- 1 kajzerka
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- 2 małe jajka
- 1 świeża figa
- sól
- świeżo mielony pieprz
- masło
Bułeczkę przekroić na pół, posmarować masłem, ułożyć rukolę i szynkę. na patelni rozgrzać masło i usmażyć jajka sadzone - jeśli są większe odlać nieco białka. Usmażone jajka przełożyć na szynkę, dodać figi. Całość posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Można ewentualnie pominąć bułkę i podać samo jako z szynka i dodatkami.
chyba czas na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńzdecydowanie!
UsuńNiby zwykłe jajko, ale w towarzystwie szynki parmeńskiej i figi to wręcz eleganckie danie :)
OdpowiedzUsuńprawda, jak niewiele trzeba?
UsuńUwielbiam takie polaczenia, na pewno sprobuje! tylko zebym figi znalazla....
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego bloga: kulinarnyszal@blogspot.com
figi dzisiaj były w Lidlu (po 1,99), a kilka dni temu w Carrefourze :)
UsuńBardzo wykwintne danko-śniadanko, a te kolory!!! i smaczki!!! M.
OdpowiedzUsuń