Pizza z cukinią i szynka dojrzewającą
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 300ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 500g maki
- 1 łyżeczka soli
- surowa cukinia pokrojona w plasterki
- szynka dojrzewająca
- pomidorki koktajlowe
- mozzarella
- oliwa zamiast sosu
Wymieszać  drożdże, wodę, cukier, oliwę i odstawić na                 5 
minut.  Mąkę przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać 
mieszankę i  zagarniać ciasto do środka, potem wyrabiać na około 15 
minut aż będzie  jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem
 posmarować oliwą  i odstawić na godzinkę. Rozwałkować na placek, ułożyć składniki i piec 15 minut w 200 stopniach.
 
 
mmm, rewelacja, uwielbiam szynkę dojrzewającą. Tutaj dodałabym jeszcze rukolę.
OdpowiedzUsuńPoza tym świetna pizza.
Pozdrawiam słonecznie
Monika
jak najbardziej rukola byłaby bardzo na miejscu :)
UsuńPycha!!! A jakie kolory! M.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń