Dzisiaj z rana w ferworze przygotowań świątecznych wyprodukowałam takie oto mini mazurki cygańskie.
Ingrediencje:
- suszone owoce i orzechy (łącznie 25 dag)
- 2 jajka
- 1 cytryna
- 110g cukru
- 150g mąki
- andruty
- lukier do dekoracji
Jak robimy:
Owoce kroimy i posypujemy łyżką mąki. ocieramy z cytryny skórkę i wyciskamy sok. Miksujemy żółtka z cukrem i oddzielnie ubijamy pianę z białek. Do żółtek dodajemy sok i skórkę z cytryny, cały czas miksując, następnie mąkę i na koniec mieszamy z bakaliami i pianą. Andruty kroimy na kwadraty lub kupujemy gotowce małe :) Masę wykładamy na andruty i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem przez 10 minut w temperaturze 220 stopni. Wystudzone można udekorować lukrem i np żurawinami na wierzchu, u mnie bez lukru.
Wyglądają zachęcająco i urodziwie.
OdpowiedzUsuńNo, No - jaką zdolną córkę urodziłam!!!!
mama