Kolejna odsłona kurczaka, tym razem skrzydełka z piekła rodem.
Co potrzebujemy:
- skrzydełka
- keczup
- czosnek
- papryczka chili
- pieprz cayenne
- sól
- miód
W kubku mieszamy około 2/3 szklanki keczupu, 3 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i posiekaną papryczkę chili (bez pesteczek oczywiście) i przyprawy. Zostawiamy na troszkę żeby się przegryzło. Taplamy skrzydełka w marynacie baaardzo dokładnie, układamy w naczyniu żaroodpornym, zostawiamy na chwil kilka i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
skrzydełka na fotce nie są spalone ;) to skarmelizowany miód i cóż... moje mizerne zdolności fotograficzne.
Podajemy z ziemniaczkami pieczonymi w papilotach :) czyli...
na papierze do pieczenia układamy wyszorowane nieduże, lub pokrojone większe ziemniaczki, dodajemy łyżkę masła, odrobinę czosneczku, pół plasterka cytryny i tymianek lub rozmaryn, ciut soli. całość zawijamy robiąc "pakuneczki" skręcając papier jak torebkę śniadaniową i pieczemy około 40 minut do godziny :)
skrzydełka na fotce nie są spalone ;) to skarmelizowany miód i cóż... moje mizerne zdolności fotograficzne.
Podajemy z ziemniaczkami pieczonymi w papilotach :) czyli...
na papierze do pieczenia układamy wyszorowane nieduże, lub pokrojone większe ziemniaczki, dodajemy łyżkę masła, odrobinę czosneczku, pół plasterka cytryny i tymianek lub rozmaryn, ciut soli. całość zawijamy robiąc "pakuneczki" skręcając papier jak torebkę śniadaniową i pieczemy około 40 minut do godziny :)
A takie ziemniaczki na pewno ogapię i zrobię do obiadu któregoś dnia!!
OdpowiedzUsuńKurczaczek taki jest mi już znany. Zachwyciły mnie ziemniaczki. Wyglądają smacznie. koniecznie muszę to wypróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOch jak pysznie...wypróbuję:))
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za udział w moim Świątecznym candy!Życzę powodzenia w losowaniu:)
Ciepło pozdrawiam!
ziemniaczki bardzo zachęcające - na pewno kiedyś takie zrobię [albo dam się zaprosić...]M.
OdpowiedzUsuń