sobota, 6 listopada 2010

kurczak z piekła rodem i ziemniaczki w papilotach

Kolejna odsłona kurczaka, tym razem skrzydełka z piekła rodem.

Co potrzebujemy:
  • skrzydełka
  • keczup
  • czosnek
  • papryczka chili
  • pieprz cayenne
  • sól
  • miód
W kubku mieszamy około 2/3 szklanki keczupu, 3 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i posiekaną papryczkę chili (bez pesteczek oczywiście) i przyprawy. Zostawiamy na troszkę żeby się przegryzło. Taplamy skrzydełka w marynacie baaardzo dokładnie, układamy w naczyniu żaroodpornym, zostawiamy na chwil kilka i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
skrzydełka na fotce nie są spalone ;) to skarmelizowany miód i cóż... moje mizerne zdolności fotograficzne.

Podajemy z ziemniaczkami pieczonymi w papilotach :) czyli...
na papierze do pieczenia układamy wyszorowane nieduże, lub pokrojone większe ziemniaczki, dodajemy łyżkę masła, odrobinę czosneczku, pół plasterka cytryny i tymianek lub rozmaryn, ciut soli. całość zawijamy robiąc "pakuneczki" skręcając papier jak torebkę śniadaniową i pieczemy około 40 minut do godziny :)

4 komentarze:

  1. A takie ziemniaczki na pewno ogapię i zrobię do obiadu któregoś dnia!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczaczek taki jest mi już znany. Zachwyciły mnie ziemniaczki. Wyglądają smacznie. koniecznie muszę to wypróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Och jak pysznie...wypróbuję:))
    Pięknie dziękuję za udział w moim Świątecznym candy!Życzę powodzenia w losowaniu:)
    Ciepło pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ziemniaczki bardzo zachęcające - na pewno kiedyś takie zrobię [albo dam się zaprosić...]M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...