czwartek, 23 grudnia 2010

świąteczne przepisy - śledzie

Moja rodzina należy zdecydowanie do śledziolubnych.
Jemy śledzie na wszelkie możliwe sposoby, ale mamy też ulubione i te zawsze lądują na świątecznym stole.

1. Śledzie po japońsku
Śledzie kroimy na dzwonka ok 2cm. Ścieramy na tarce jarzynowej jabłka, ciekamy cebulkę (pierwotnie cebulka była krojona w ćwierć krążki) i mieszamy ze śmietaną 12%. Następnie układamy warstwami, sos, śledzie, sos, śledzie i tak do końca żeby zakończyć sosem.

2. Sałatka śledziowa
Śledzie kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do salaterki. Dodajemy posiekaną drobniutko czerwoną cebulę, groszek konserwowy i ziemniaki w mundurkach ugotowane i pokrojone w kosteczkę. Całość mieszamy i doprawiamy majonezem.

3. Śledzie tradycyjne
Śledziki kroimy na dzwonka. Cebulkę siekamy w drobniusieńką kosteczkę i zalewamy odrobiną oleju lub oliwy - zostawiamy żeby się trochę przegryzła (można wcześniej sparzyć, będzie łagodniejsza). Przed podaniem układamy śledzie i "dekorujemy" cebulką.

4. Śledzie czerwone

Tacka filetów śledziowych,3 cebule, koncentrat pomidorowy – mały słoiczek, sól, cukier, papryka czerwona łagodna, olej.

Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać koncentrat i troszkę wody,d obrze wymieszać, dodać przyprawy, podsmażać kilka minut, ostudzić, układać w słoju naprzemiennie, na wierzchu cebula, wstawić do lodówki na dzień, dwa.


5. Śledzie z majerankiemTacka filetów śledziowych, 5 ząbków czosnku, garść majeranku,olej lub oliwa.
śledzie pokroić na kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę, kawałki śledzia układać w słoiku warstwami, przesypując czosnkiem i majerankiem, zalać olejem tak, by przykrył śledzie, wstawić na dwa dni do lodówki.

3 komentarze:

  1. śledzie - nie tylko w święta - są smakowitością dla żołądka i ozdobą stołu

    OdpowiedzUsuń
  2. Oglądam już ponad godzinę Twojego bloga. Ze wstydem przyznaję, że cały czas cieknie mi ślinka. Potrawy wyglądają tak apetycznie i wiem na 100%, że muszą być bardzo smaczne.
    Sara-Maria

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Ci bardzo Saro i miło mi :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...