czwartek, 23 grudnia 2010

świąteczne przepisy - ryby

Z ryb w święta mamy karpia, łososia i rybę po grecku
Łososia ze względu na to, że ja karpia nie tykam odkąd żyję.
Karpia je głównie tata i panuje zasada trzy dni Świąt = trzy karpie.

1. Karp
U nas jest on jedynie smażony (sól, pieprz, cytryna i mąka), a podawany odgrzany z masełkiem.
2. Łosoś
Łosoś albo smażony klasycznie, albo jak w tym roku marynowany w teriyaki z sezamem.
(przepis już był tutaj)3. Ryba po grecku

płaty dorsza [lub innej białej ryby], 4 mrożone krojone włoszczyzny, 4 spore cebule, koncentrat pomidorowy, olej, sól, pieprz, papryka łagodna, cukier

cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać włoszczyzny, zalać wrzątkiem, dusić do miękkości, dodać koncentrat i przyprawy do smaku, zostawić na noc, żeby się zmacerowało [lodówka lub balkon],płaty ryby pokroić na porcje, posypać solą, pieprzem i skropić cytryną – na kilka godzin do lodówki,następnie osuszyć ręcznikiem, panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na złoto,układać w naczyniu żaroodpornym warstwami – warzywa, ryba, warzywa, po ostudzeniu wstawić do lodówki

w tym naczyniu podgrzewać w piekarniku, można jeść też na zimno


1 komentarz:

  1. Przyjaźń jest jak mimoza: schowa się przed Tobą jeśli będziesz ją krzywdzić. Przyjaźni w każdej chwili 2011 roku z każdą osobą!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...