niedziela, 13 lutego 2011

truskawkowy zawrót głowy

Truskawkowy zawrót głowy czyli waniliowa panna cotta z truskawkami
  • 400ml słodkiej śmietanki
  • 150ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru waniliowego własnej roboty (albo 3-4 zwykłego i ziarenka z laski wanilii)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • galaretka truskawkowa
  • świeże truskawki
Śmietankę, mleko, cukier, wanilię i ekstrakt doprowadzamy prawie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy aby cała się rozpuściła. Przygotowujemy galaretkę. W szklankach nakładamy piętrowo śmietankę i galaretkę, pozwalając każdej warstwie stężeć.
Na koniec układamy pokrojone truskawki. Pycha.

1 komentarz:

  1. truskawki nawet na zdjęciu o tej porze roku pachną....M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...