piątek, 15 kwietnia 2011

wielkanocne przepisy - biała kiełbasa

Każdy wie, że bez białej kiełbasy w różnej postaci nie może się obyć żadne śniadanie wielkanocne.
U nas robi się kiełbaskę w kilku wersjach.

Biała kiełbasa w żurawinie
  • 6-8 kawałków białej kiełbasy
  • 2/3 szklanki żurawinowej konfitury
  • 3-4 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki oleju
Kiełbaski należy nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy, studzimy i smarujemy olejem. Wkładamy do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy kiełbaski aż się lekko zarumienią. Robimy żurawinową glazurę, czyli mieszamy żurawinę z chrzanem i smarujemy nią zrumienioną kiełbaskę i pieczemy 10 minut, przewracamy kiełbaskę smarujemy druga stronę i znowu pieczemy 10 minut. Wcinamy na ciepło ale i zimna jest pycha.

Biala kiełbasa w miodzie
Postępujemy tak jak przy kiełbasce z żurawiną tylko glazurę żurawinowo-chrzanową zastępujemy miodem wymieszanym z ostra musztardą.

Biała kiełbasa tradycyjna

Kiełbaskę nakłuwamy, podgotowujemy jak w przepisie pierwszym, przekładamy do naczynia, smarujemy olejem i pieczemy. Jednocześnie podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka. Jak trochę zmięknie dorzucamy do kiełbaski i trochę razem pieczemy.

1 komentarz:

  1. przypomniałaś nasze rodzinne pychotki....mniammmmm M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...