Pasty do jajek są na bazie serka śmietankowego. I tak, do serka w moim przypadku arla buko - sprawdził się, bo bardzo "sztywny" - dodajemy:
1. ćwikłę i odrobinę chrzanu jeśli chcemy przyostrzyć,
2. sporo curry i łyżkę musztardy ostrej Dijon,
3. posiekane zioła (natka, szczypiorek, kolendra, koperek) i troszkę pieprzu,
4. trochę koncentratu pomidorowego, papryka słodka w proszku, pieprz cayenne i suszone pomidory posiekane,
5. z pastą łososiową, to są 2 opcje :) jedna to gotowa pasta w tubce i kawałki łososia i druga majonez, serek, sporo łososia - zblendować, popieprzyć i popapryczyć troszkę i przyozdobić.
Do jajek i wędlin podajemy też różne sosy.
1. chrzanowy - chrzan śmietankowy i troszkę śmietany na złagodzenie,
2. z suszonych pomidorów - pół szklanki majonezu, pół szklanki śmietany, suszone pomidory, 2 ząbki czosnku, kolendra, i pieprz cayenne - wszystko zblendowane,
3. z awokado - awokado, sok z pół cytryny, orzechy włoskie, 2 łyżki majonezu i łyżka śmietany - zblendowane,
4. z chrzanu i jabłek to cudo! - chrzan, mus jabłkowy i troszkę śmietany i ciut pieprzu :)
Jajka Wielkanocne są najpyszniejsze w świecie. I te sosy !!! - ja jeszcze bardzo lubię tatarski i wiosenny [ze szczypiorkiem, rodkiewką i opcjonalnie zielonym ogórkiem]M.
OdpowiedzUsuń