niedziela, 17 kwietnia 2011

wielkanocne przepisy - schabik

Ponawiam również przepis na pieczony schabik z Bożego Narodzenia, bo na stałe zagościł on w świątecznym menu.


  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 250 g suszonych moreli i śliwek kalifornijskich
  • sól
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4 goździki
  • 2 małe papryczki chilli
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina

Przez środek schabu wydrążamy otwór (ale nie na wylot), który faszerujemy owocami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chilli, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę go odparowujemy i obsmażamy w tym schab. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.

2 komentarze:

  1. Też robię podobny schabik, jako wędlinkę na codzień. Polecam Ci w środek włożyć również suszoną i namoczoną żurawinę. Daje lekko kwaskowaty smak, który świetnie uzupełnia słodycz śliwek i moreli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy w tym roku też będzie taki schabik? poproszę też sosik - aż ślinka cieknie....M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...