Czy nie byłoby pięknie gdyby wszystkie tygodnie robocze trwały po trzy dni? No powiedzmy maksymalnie po cztery, tak dla równowagi. Każdy byłby wydajniejszy, rodzina szczęśliwsza, dzieci bardziej dopilnowane, domy bardziej dopieszczone a przede wszystkim było by więcej czasu na pielęgnowanie pasji, wypoczynek i świat wydawałby się piękniejszy. W ogóle system pracy łączonej mi się podoba, np trzy dni w pracy a dwa dni pracy zdalnej...
Mogłabym jednocześnie klikać i pichcić jakiś obiadek, włączyć pranie a praca i tak byłaby zrobiona. Szkoda, że ten system jest tak mało popularny wśród pracodawców.
Dodatki do grilla
1. Sałatka ziemniaczana
Ziemniaczki, najlepiej młode, ugotowane w mundurkach i pokrojone na plasterki, ogórki małosolne również w plasterkach, groszek konserwowy, drobniusieńko pokrojona czerwona cebulka, opcjonalnie pokrojone grzybki marynowane, a do tego trochę majonezu.
2. Grillowane warzywka
Cukinia pokrojona w plastry, bakłażan pokrojony w krążki i papryka pokrojona w kawałki - takie szaszłykowe, do tego cebulka w plastrach albo szalotki w całości i ząbki czosnku. Cukinię i bakłażana skrapiamy oliwą i kładziemy na ruszt, można oprószyć mieszanką grillowa jeśli ktoś lubi, ja preferuję słodki naturalny ich smak. Paprykę nadziewamy na szaszłykowe patyczki na przemian z cebulką i czosnkiem. Grillujemy aż zmiękną.
3. Grillowane grzaneczki
U nas robi się je tak, bułeczkę najlepiej bagietkę kroi się na kromki, smaruje lekko masłem i posypuje mieszanką przypraw, wrzuca na ruszt i lekko przypieka.
4. Sos czosnkowy
Idealne połączenie z grillowanymi warzywami i mięsiwem, a nawet rybką. Sos czosnkowy jest u mnie wykorzystywany na wiele sposobów. Jego największym miłośnikiem jest dwuletni Bartek. A robimy go tak mieszamy majonez ze śmietaną w odpowiednich proporcjach wg własnego uznania i dorzucamy sporą ilość ząbków czosnku. Całość blendujemy, można dodać ulubione zioła.
Dodatki do grilla
1. Sałatka ziemniaczana
Ziemniaczki, najlepiej młode, ugotowane w mundurkach i pokrojone na plasterki, ogórki małosolne również w plasterkach, groszek konserwowy, drobniusieńko pokrojona czerwona cebulka, opcjonalnie pokrojone grzybki marynowane, a do tego trochę majonezu.
2. Grillowane warzywka
Cukinia pokrojona w plastry, bakłażan pokrojony w krążki i papryka pokrojona w kawałki - takie szaszłykowe, do tego cebulka w plastrach albo szalotki w całości i ząbki czosnku. Cukinię i bakłażana skrapiamy oliwą i kładziemy na ruszt, można oprószyć mieszanką grillowa jeśli ktoś lubi, ja preferuję słodki naturalny ich smak. Paprykę nadziewamy na szaszłykowe patyczki na przemian z cebulką i czosnkiem. Grillujemy aż zmiękną.
3. Grillowane grzaneczki
U nas robi się je tak, bułeczkę najlepiej bagietkę kroi się na kromki, smaruje lekko masłem i posypuje mieszanką przypraw, wrzuca na ruszt i lekko przypieka.
4. Sos czosnkowy
Idealne połączenie z grillowanymi warzywami i mięsiwem, a nawet rybką. Sos czosnkowy jest u mnie wykorzystywany na wiele sposobów. Jego największym miłośnikiem jest dwuletni Bartek. A robimy go tak mieszamy majonez ze śmietaną w odpowiednich proporcjach wg własnego uznania i dorzucamy sporą ilość ząbków czosnku. Całość blendujemy, można dodać ulubione zioła.
sos czosnkowy - pycha nie tylko do grilla, ale do wszystkiego!!
OdpowiedzUsuńw tym roku do grilla na razie prowadzi sałatka ziemniaczana, choć jak zwykle niezawodne są warzywka - grilowana cukinia jest boska! M.
Sałatka ziemniaczana...na najbliższy grill muszę ją zrobić...już mi się chce :)
OdpowiedzUsuńDzięki Olu za te wspaniałe przepisy, często z nich korzystam.
Buziaki
Dziękuję Ci Ivciu :)
OdpowiedzUsuńZiemniaczane sałatki są naprawdę godne polecenia.
OdpowiedzUsuń