piątek, 13 maja 2011

faszerowany bakłażan

Przebudowa kuchni dobiega końca. Zostały jeszcze tylko kwestie kosmetyczne i poukładanie wszystkiego w nowych, bardziej funkcjonalnych miejscach. No i zakupienie rolety, wymarzyłam sobie rzymską w słonecznych kolorach. Znaleźć taką nie jest łatwo, szczególnie że potrzebuję uszytą na miarę - a sama jestem tej zdolności całkowicie pozbawiona. Znalazłam w końcu w necie, materiał taki jak chcę, wymiary jak sobie życzę, tylko cena.... muszę to jeszcze przemyśleć.


Faszerowany bakłażan
  • bakłażan na osobę
  • 400g mielonego z indyka
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 200g pieczarek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 mozzarella
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz, oliwa
Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ i nakłuć w kilku miejscach widelcem, lekko posolić i skropić oliwą (ja nie odsączam bakłażanów). Na patelni podsmażyć doprawione mięsko, następnie drobno pokrojone pieczarki i obie cebule posiekane w drobną kosteczkę. Wszystko ze sobą wymieszać. Połączyć ze sobą koncentrat i śmietanę i dodać 2/3 do farszu, wymieszać. Wyłożyć farsz na wydrążone bakłażany, polać resztą sosu, ułożyć pomidorki i mozzarellę. Zapiekać w temp 180 stopni około 30-40 minut w zależności od wielkości bakłażanów.

2 komentarze:

  1. Pyszne danie, nadzienie bardzo pasuje do bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy16 maja, 2011

    Skusiłaś mnie.... zakupię bakłażany i zrobię koniecznie!!! Tata nie będzie protestował [że uszy itd...], bo z mięskiem. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...