poniedziałek, 30 maja 2011

grillowane żeberka w glazurze

Sezon na grillowanie i wyjazdy weekendowe w pełni. My również ostatni weekend spędziliśmy na świeżym podlaskim powietrzu. Mały szalał do woli, biegał, woził skoszoną trawę taczkami i co najważniejsze chodził na poszukiwania "mum", czyli krówek. Wiadomo krowa muczy "mu-mu", więc czemu ma się nie nazywać "muma"? Prawda że logiczne?. Euforię wywoływały również konie i oczywiście traktory :). A ja jak to ja zajęłam się pichceniem. Tym razem poza łososiem już znanym i karkówką w piwie zrobiłam żeberka - pycha, będą powracały.

Żeberka grillowane w glazurze
  • 1,5kg żeberek
  • 1 piwo czerwona warka
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 łyżek żurawiny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu chilli (takiego "gładkiego")
  • sól i pieprz cytrynowy
Żeberka kroimy na porcje, wkładamy do salaterki przesypując solą i pieprzem. Zalewamy piwem i zostawiamy na noc w lodówce (jeśli brakuje czasu to chociaż na 2-3h ale im dłużej tym lepiej). Wyciągamy żeberka z piwa i smarujemy glazurą z oliwy, sosu chilli, miodu i żurawiny. Wrzucamy na ruszt i smarujemy glazura przy każdorazowym przekręcaniu.

A jak widać poniżej grillowałam też łososia w cytrynie z ananasem i pomidorkami, wszystko z rusztu, aromatyczne i pyszne.


4 komentarze:

  1. Anonimowy30 maja, 2011

    Żeberka - palce lizać!!! dosłownie i w przenośni! były znakomite. Niedzielny łosoś - boski, rozpływał się w ustach, dosmaczony ananasem i pomidorkami - małmazja! Córciu, jesteś wielka! M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczne zdjęcia... :) ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam żeberka, wczoraj jadłam na obiad, obowiązkowo z miodem!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym tego lososia zjadla, ale na zeberka tez bym sie skusila, wszystko pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...