wtorek, 10 maja 2011

kolorowa sałata

Wiosna w pełni, świeżych cudności na targu mnóstwo, trzeba korzystać. Nakupiłam w sobotę rabarbaru, młodej kapustki, aromatycznego koperku, chrupiące rzodkiewki, młodziutkie pomidorki i wiele innych pyszności, a teraz wszystko po trochu przerabiam.
Przedstawiam jedną z sałat imieninowych Taty, co prawda nie składa się z nowalijek, ale jest bardzo wiosennie kolorowa.

Kolorowa sałata
  • mieszanka kolorowych salat
  • trochę rukoli
  • sałata lodowa
  • spora garść suszonej żurawiny
  • rulonik koziego sera lub pleśniowy
  • pomarańcz
  • sos: 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka oleju z pestek winogron, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu
Do miski wrzucamy mieszankę sałat, rukolę i poszatkowaną lodową. Kozi ser kroimy w plasterki, pomarańcz dzielimy na cząstki, obieramy z białej błonki i kroimy na kawałki. Dorzucamy razem z żurawina do sałat. Polewamy sosem. (inspiracja Palce Lizać)

2 komentarze:

  1. muszę w końcu ten kozi ser wypróbować. A podobne sałaty robię i zajadam pasjami.
    Będę tu zaglądać często, bo widzę dużo ciekawych przepisów!
    Pozdrawiam ciepło

    http://bentopopolsku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy10 maja, 2011

    sałatka była pyszna, słodko-kwaśna, z przewagą słodko-, bo trafiły się wyjątkowo słodkie i soczyste pomarańcze, a kozi serek z żurawiną dopełniał smaczku. Sos
    bardzo dobrze wyważony. Pycha! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...