czwartek, 22 września 2011

czerwona kapusta z malinami

Uwielbiamy tę kapustkę, jest cudownie wyważona w smaku między słodkim a kwaśnym, miło chrupiącą, aromatyczna, po prostu pyszna. idealny dodatek do niedzielnego obiadu.

Czerwona kapusta z malinami
  • główka czerwonej kapusty
  • 1 ząbek czosnku (spory lub dwa małe)
  • tarty korzeń imbiru (kawałek ok. 3 cm, ew. trochę imbiru w proszku – do smaku)
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • kieliszek lub dwa czerwonego wina
  • ocet winny malinowy (lub inny czerwony)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 duże garście malin (mogą być mrożone)

Kapustę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kapustę, posolić i smażyć chwilę aż zacznie wilgotnieć, wtedy doprawić pieprzem. Dodać starty korzeń imbiru i wyciśnięty czosnek, zamieszać. Zalać czerwonym winem i dusić, aż kapusta zmięknie, a wino wyparuje. Skropić octem winnym i dobrze wymieszać. Posłodzić obficie miodem i dodać maliny. Dusić i mieszać, aż maliny się rozpadną i nadadzą smak kapuście. Kapusta powinna być miękka, ale chrupka.

12 komentarzy:

  1. Interesujące połączenie. Domyślam się, że bardzo smaczne - aromatyczna kapusta i kwaskowe maliny... zapisuję przepis. Na pewno przyda się do...kaczki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda!! Muszę sprawdzić jak smakuje:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asia, sprawdź koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi byc pyszna, ja robilam kiedys z borowkami ale malinki sa takie delikatne wiec smak pewnie idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki fajny pomysł. Z chęcią spróbowałabym takiego połączenia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo bardzo na tak! I pasuje do akcji "Zwiększamy odporność" :P zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę pyszna jest ta kapustka - w dodatku i na ciepło i na zimno.M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mogę wyobrazić sobie smaku, ale chętnie spróbuję ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę, że mam już alternatywę dla surówki z czerwonej kapusty! Nie chcą u mnie jej jeść, może tę zjedzą...? Bo ja tak lubię czerwoną, ale rzadko robiłam... ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna ta kapusta. Lubię czerwoną, czasami udaje mi się kupić kiszoną, ale Twoja wersja brzmi całkiem smakowicie ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. no, ja też zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Brzmi bosko! Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...