piątek, 23 września 2011

pierogi z kurkami

Sezon na kurki trwa w tym roku wyjątkowo długo. Pojawiły się w maju i nadal są w bardzo dużych ilościach co zazwyczaj się nie zdarza. Co tydzień na targu "moja" pani mówi że to już ostatnie kurki a za tydzień znowu ma ich skrzynkę. Ale nie ma co narzekać tylko się cieszyć, bo przy braku innych grzybków w zadowalającej ilości dobre i kurki. Przedstawiam kolejną wersję z mojego wieczornego szału lepienia pierożków.

Pierogi z kurkami
  • 250g maki pszennej
  • 100ml bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250g kurek
  • 1 cebula
  • pieprz, sól
  • olej
Składniki na ciasto wyrabiamy. Kurki należy opłukać osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebule pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam na rozgrzany olej, chwile dusiłam. Dorzuciłam kurki, posoliłam, doprawiłam pieprzem i dusiłam aż odparowała woda z kurek. Na rozwałkowane na 3-4mm ciasto kładłam porcję kurek i zlepiałam jak klasyczne pierożki, na koniec robiąc dekoracyjna falbankę. Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minutki od wypłynięcia.

6 komentarzy:

  1. Pyszności te pierożki z kurkami. A falbanka - super! Kurki to w ogóle uniwersalne grzyby - czy do jajecznicy, do pierożków, czy do sosu śmietanowego do makaronu - zawsze świetne. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, znowu te śliczne pierożki Oli. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i przepyszne :) Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne i na pewno przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurki stały się całkiem niedawno moimi ulubionymi grzybami. takie pierogi muszą być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. No o kurkach nie myślałam... czyli jeden spalony, ale jeszcze jedne zostały... :)
    Pysznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...