wtorek, 20 września 2011

pizza "po wiejsku"

Prezydentowa wróciła z urlopu i wróciło wspólne gotowanie :). Tym razem pizza wiejska. Mamy z Michałem swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę, ale co nam szkodzi wypróbować inny. Michał zagniatał ciasto, Bartek ścierał ser i podjadał kiełbaskę a ja wybrałam co na niej ma się znaleźć i wszystko poukładałam :) rodzinna pizza.

Pizza wiejska
  • 35o g mąki pszennej + do podsypywania
  • 5-6 łyżek ciepłego mleka
  • 10 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 200 ml wody (dolewamy stopniowo, ilość zależy od wilgotności mąki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli
Cytuję za Prezydentową: Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i cukrem, dodajemy trochę mąki, żeby uzyskać rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą składników, pamiętając o stopniowym dolewaniu wody. Wyrabiamy dokładnie, żeby ciasto było gładkie i bez grudek, aż przestanie przywierać do rąk i ścianek miski. Powinno być plastyczne, miękkie i elastyczne.
Rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na kolejne pół godzinki.

Na wierzchu znalazły się:
  • biały sos czosnkowy (4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku)
  • lekko podsmażone pieczarki żeby nie puszczały wody
  • czerwona cebula w półkrążkach
  • grillowana cukinia
  • pokrojony w plastry malinowy pomidor
  • kilka plasterków boczku
  • kawałek kiełbasy pokrojony w ukośne plasterki
  • tarta mozzarella
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190°C na środkowym poziomie ok. 15 minut.

A kto jeszcze robił z nami pizzę, dowiecie się na blogu Prezydentowej.

12 komentarzy:

  1. Pizza wygląda znakomicie - taka kolorowa i nawet na zdjęciu pachnąca! Na pewno była pyszna. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, a ja myślałam, że to na dzisiaj wymyśliłyśmy z Prezydentową to wspólne gotowanie :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Bo na dzisiaj, ale mi się ze złą godzinka opublikowało ale juz nie zmieniałam bo potem agregatory tego nie łąpią. Więc przepraszam za falstart :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha !!!! W końcu i Ja się odważę i zrobie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wersja po wiejsku bardzo mi odpowiada, tak więc proszę o porcję;P
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Olu, pysznie wygląda, zresztą jak wszystko u Ciebie:) Następną pizzę zrobię z Twoim białym sosem!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też się podpisuję pod białym sosem! Fajnie to wymyśliłaś. ;) Super się z Tobą wirtualnie pichci, Oluś! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wpsólne pieczenie :)
    Dopiero teraz pochwalę Twoją pizzę :p
    A pomysł na sos bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Byłam w pracy jak zobaczyłam wpis z tą pizzą, myślałam, że zwieję jak uczniacy ze szkoły i polecę piec swoją. Dziękuję za wspólne pieczenia. Pozdrawiam Basia

    OdpowiedzUsuń
  10. jak kiełbaska to tylko wiejska i tlyko od kani:) dzieki za przepis wyszlo super ciasto!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...