Michał bardzo lubi spaghetti a'la carbonara, był taki moment, że jedliśmy je strasznie często na rożne sposoby. Aż w końcu nam się przejadło i zapomnieliśmy, że istnieje. Dzisiaj przedstawię naszą wariację na temat carbonary z suszonymi pomidorami.
Spaghetti a'la carbonara- makaron spaghetti
- duża śmietana 12-18%
- 3 jajka
- kilka plasterków bekonu
- 1 spora cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- tarty parmezan
- sól, pieprz
- olej
Na oleju podsmażam cebulkę pokrojoną w drobniutka kosteczkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy już się ładnie podduszą dodaję pocięty na paseczki bekon. Wszystko razem smaży się aż bekon się ładnie wysmaży, wtedy dorzucam pokrojone suszone pomidory i chwilę duszę. W misce mieszam śmietaną, jajka, sól i pieprz, dodaję tarty parmezan i całość wlewam do rondelka z bekonem, cebula i pomidorami. Mieszam aby nie powstały grudki, ale sos nieco zgęstniał. doprawiamy do smaku. Gotuję makaron al dente i mieszam z sosem. Można dodać akcent zielony, np natkę.
uwielbiam takie spaghetti!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
My też lubimy :)) i to baaardzo, tylko my same żółtka dajemy i bez pomidorków... mniam, mniam, narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam takie dania.
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię, przez pewien czas nawet bardziej niż pomidorowe sosy :)! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAga - też miałam faze że wszystko z białymi sosami :) a pizzę na białym to chyba w ogóle wolę od tej na pomidorowym :)
OdpowiedzUsuńRównież preferuję carbonarę ze śmietaną! ;)) Wspaniałe.
OdpowiedzUsuńOlu, zrobię sobie szlaban na wchodzenie do Ciebie, bo za każdym razem są u takie pyszności, że robię się głodna! Lubię makarony w różnych wersjach, a tak rzadko je robię:(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!
Zamiast natki można dodać kilka listków kolendry. Świetny pomysł z dodaniem pomidorów suszonych - mają ten smaczek! M.
OdpowiedzUsuń